Jonge broeikasbestrijder CuspAI haalt dertig miljoen op

Over 25 jaar kan het Amsterdamse AI-bedrijf vier biljoen dollar waard zijn.

Het Amsterdamse AI-bedrijf CuspAI heeft dertig miljoen dollar aan startkapitaal opgehaald om met behulp van kunstmatige intelligentie onderzoek te doen naar nieuwe materialen die broeikasgassen tegen moeten gaan. Het bedrijf gaat op dit gebied samenwerken met Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. Meta stelt data en computers beschikbaar voor het onderzoek.

CuspAI is opgericht door Max Welling, een computerwetenschapper die aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie. Het nieuwe bedrijf gaat ontwerpen maken van materialen waaraan broeikasgassen zich binden, zodat die later kunnen worden opgeslagen. De technologie is volgens Welling nieuw. “Dankzij kunstmatige intelligentie kan het ontwerpproces heel erg versneld worden.”

De technologie is zo revolutionair dat deskundigen verwachten dat de sector in 2050 meer dan vier biljoen dollar waard zal zijn. Welling: “De vraag naar energie zal alleen maar toenemen. Grote bedrijven hebben toegezegd die CO2-uitstoot te compenseren. Deze markt zal dus snel groeien.”

Welling wist grote namen aan CuspAI te binden. In de adviesraad zit de Britse wetenschapper Geoffrey Hinton, die wordt gezien als een van de grondleggers van AI. Hinton stapte vorig jaar onverwachts op bij Google, vanwege zijn bezorgdheid over de risico’s van kunstmatige intelligentie. Welling en Hinton kennen elkaar goed. “Ik heb drie jaar bij hem gestudeerd”, zegt Welling. (ANP)

Gerelateerde artikelen