Deze kennis en skills heb je nu nodig als jong M&A-talent

Last modified: 20 juli 2023 15:27
De krapte op de arbeidsmarkt slaat ook toe in de M&A-Community. Dat is een uitdaging voor werkgevers, maar hét moment om als upcoming M&A-specialist een opwaartse of zijwaartse beweging te maken in de carrière. Maar hoe doe je dat het beste?

De krapte op de arbeidsmarkt raakt ons  allemaal en ook in  de M&A-Community neemt het aantal vacatures hand over hand toe als  gevolg van de drukte op de overnamemarkt in recente jaren. Ook  is er meer ruimte gekomen voor banen als investeerders en analisten bij fondsen nu de private market sector groeit. Een nieuwe golf aan ESG-certificering en bijbehorende due diligenceprocessen vraagt om een nieuwe groep specialisten. Goed nieuws voor de young professionals die nu aan hun carrière werken en de mensen die net dit semester afgestudeerd zijn en die staan te trappelen om de arbeidsmarkt te betreden. Aan de andere andere kant is het een leuke puzzel voor de recruiters en voor de partners verantwoordelijk voor recruitment – waar haal je de juiste mensen vandaan en hoe zorg je ervoor dat ze niet bij de concurrent aan de slag gaan? M&A zet de beste carrièretips op een rij en sprak met  kantoren om ze te vragen hoe ze de  beste matches maken.  

1. Ken uzelve 
Voor je weer het carrièrepad op  slaat is het goed om eens een lijstje  te maken met je sterke punten en  de aandachtsgebieden. Ook is het handig om vooraf helder te hebben wat je verlangt van een nieuwe baan en wat je daarnaast nog verder wil doen – denk om de work/life balance! Ook is het goed om je CV en LinkedIn eens flink op te frissen, al dan niet met input van een coach of een goede bekende met oog voor  een sterk CV. 

De verleiding is groot  om een profiel op te stellen ‘in de  achteruitkijkspiegel’ door simpelweg een lijstje te maken van vorige banen en opleidingen. Trap er niet in! Wees niet bevreesd om ook te vertellen waar je nu staat en nu goed in bent en wat de ontwikkeldoelen zijn. Werkgevers willen namelijk vooruit  met je!

2. Ga op zoek naar de cultural fit  
Als je de luxe hebt om wat meer om je heen te kijken en er ook geen krimp in de salarissen en andere voorzieningen zit wordt de culturele fit met het bedrijf erg belangrijk. Niet alleen omdat het natuurlijk veel leuker is als je naar een kantoor gaat waar je ook past, maar ook omdat een goede werkcultuur leidt tot  hogere prestaties en dus een beter profiel. 

Ook zit er een soort maatschappelijke kentering in de kantoorcultuur door de opkomst van het thuiswerken en de grotere maatschappelijke trend rond thema’s als seksuele intimidatie (#MeToo!) op het werk, pesten op kantoor en een cultuur van hufterige leidinggevenden.  

3. Bouw aan een herkenbaar profiel 
Vooruit, een lekker salaris is goed en het is makkelijk om bij de onderhandelingen vooral te sturen op de hoogte van het bedrag onderaan het loonstrookje. Maar vergis je niet: voor je M&A-carrière zijn meerdere zaken van belang. Zo is het essentieel dat je als dealmaker op een zeker moment een herkenbaar profiel opbouwt met een helder signatuur, zodat mensen in de markt je op basis van reputatie en verdienste weten te vinden. 

Dit bouw je op door een combinatie van scholing, ervaring en het uitbouwen van een eigen netwerk. Vraag dus vooral bij je potentiële nieuwe werkgever hoe deze drie elementen te verankeren zijn in je nieuwe functie.  

4. Plan vooruit 
Zoals we allemaal bij economie hebben geleerd beweegt de economie in golven en zijn ook verschillende deelgebieden, zoals de arbeidsmarkt, onderhevig aan cycli. Probeer dus een beetje in te schatten op welk punt in de cyclus we zitten en of het bedrijf waar je voor gaat werken ook genoeg vet op de botten heeft om een mogelijke downturn te overleven. Niets zo zonde als ergens helemaal ingeburgerd raken om vervolgens door een bezuinigingsronde weer op de keien te komen te staan. 

Tips van de experts:

Eveline Pernoud, Sincerius.  

Sincerius is dé onafhankelijke Due Diligence-specialist van de M&A Community. Eveline Pernoud is als HR Director en business partner ver bonden aan het kantoor. “Wij zoeken analytische mensen, de opleidingsachtergrond maakt qua richting  minder uit. Qua niveau zoeken we WO.” 

Om het kantoor in de kijker te  spelen hanteert Pernoud een aantal  methoden: “Veel werken aan naamsbekendheid, employer branding door activiteiten te organiseren waarbij studenten ons kantoor leren kennen en ook ons vakgebied, social media campagnes.”  

Pernoud ziet dat een combinatie van datavaardigheid en persoonlijke ontwikkeling aan belang toeneemt in de branche. “Analytische vaardigheden voor het data gedreven werk, (persoonlijke) leiderschapskwaliteiten na een jaar of twee en vooral de soft skills (die wij mindset noemen) zoals samenwerken, daadkracht, ondernemerschap en communicatie.” 

En wat is het argument dat Pernoud geeft als een starter vraagt waarom hij of zij voor Sincerius moet gaan? “Wij besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van mensen en hebben recent een innovatief ontwikkeltraject geïmplementeerd die een leer en innovatiecultuur stimuleert.” 

Rob van Veldhuizen, ING  

Als een van de grotere spelers op de M&A-markt is ING een belangrijke factor op de arbeidsmarkt voor de professionals: niet alleen omdat er grote teams werkzaam zijn, maar  ook omdat veel mensen voor hun carrière een vliegende start kunnen maken bij de bank. Wat zijn  de eigenschappen die iemand een echte ING’er maakt, en geschikt voor Rob van Veldhuizen en zijn team op Corporate Finance? 

“Pro-actieve, energieke, ambitieuze en communicatief-vaardige mensen met een affiniteit voor de financiële dienstverlening. We vinden het belangrijk dat je in korte tijd veel ervaring wilt opdoen en veel wilt leren, en dat je tegelijkertijd sterke analytische competenties meebrengt.”  

De praktijk is het beste selectiemechanisme, menen ze bij de bank. “Onze ervaring is dat een stage de  beste manier is om talent binnen te halen. Dat werkt het beste voor ons én voor de kandidaat. Tijdens een stage krijg je namelijk pas echt goed mee wat een baan bij ING Corporate Finance inhoudt en waarom ING de beste en leukste plek is om je carrière in M&A starten. Vanzelfsprekend hebben we partnerships met verschillende headhunters en recruiters om talenten aan te trekken. Daarnaast nemen we actief deel aan recruitment-evenementen die georganiseerd worden door studieverenigingen om stagiairs en trainees aan te trekken. Ook richten we ons op het vergroten van onze zichtbaarheid op universiteiten door studie- en studentenverenigingen te sponsoren, en zijn we hoofdsponsor van platformen als de M&A Community.” 

Snel veranderende tijden vragen om wendbare geesten bij de bank. “Leergierigheid, gekoppeld met het je snel eigen maken van nieuwe en complexe materie om dat vervolgens direct toe te kunnen passen in nieuwe situaties, worden steeds belangrijker. Op die manier verhogen we de inzetbaarheid van nieuw talent in deze krappe arbeidsmarkt.”  

Ook mikt de bank op een verbreding van de teams op het gebied van achtergrond. “Een van de grootste uitdagingen blijft het aantrekken van voldoende vrouwelijk talent en talent met diverse achtergronden voor M&A. We zorgen er daarom voor dat we als organisatie een open en inclusieve werksfeer bewerkstelligen.”  

De centrale positie van de ING in het deallandschap is volgens Van Veldhuizen ook een van de belangrijkste punten voor Young professionals om voor ING te kiezen. “Bij ING, de leidende bank in M&A in Nederland, doe je meer transacties dan waar dan ook, variërend van middelgroot tot groot, van private equity tot strateeg, van Nederlands tot internationaal en van privaat tot publiek. Dat, gecombineerd met een sfeer waarbij plezier belangrijk blijft, maakt ING tot de beste plek om een carrière in M&A te starten.” 

Gaby Smeenk, De Brauw Blackstone Westbroek 

Gaby Smeenk is partner bij De  Brauw, gespecialiseerd in (crossborder)transacties op de kapitaalmarkten en M&A en was recent nog  betrokken bij een aantal beursgangen. Ook is zij verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Daarbij kijkt ze niet  alleen naar mensen met een goed juridisch CV: “Werknemers met een bredere kijk en meer ervaring dan alleen het juridische zijn bij ons zeer welkom. We hebben bijvoorbeeld behoefte aan collega's die affiniteit hebben met technische  onderwerpen vanwege de groei van de techsector in Nederland. We selecteren mensen met uiteenlopende achtergronden en persoonlijkheden. Deze diversiteit in kwaliteiten levert betere advisering aan onze cliënten op.”

Bij die selectie is intensief, persoonlijk contact belangrijk. “Naast  het organiseren van de gebruikelijke activiteiten zoals de kantoorbezoeken van studieverenigingen, inhouse dagen en de business course, wordt er veel persoonlijke aandacht besteed aan studenten. Recruiters zorgen bijvoorbeeld voor een goede ervaring tijdens student-stages en houden na afloop van de stage actief contact en zorgen dat collega's dat ook doen. Dit persoonlijke contact resulteert erin dat een hoog percentage van de studenten die we hebben leren kennen via een stage dan wel een recruitment event ook bij ons solliciteert. Doorgaans kennen we rond de 80 procent van de Brauwerij instroom van een stage of  recruitment event in de jaren voorafgaande aan de sollicitatie.” 

Naast de verbreding van het profiel buiten het juridische om kijkt Smeenk ook naar de soft skills. “Vaardigheden die inclusie bevorderen zullen steeds belangrijker worden: skills zoals goed kunnen luisteren en het tonen van empathie, met daarnaast behoud van eigen authenticiteit.” 

Dat heeft ook te maken met de ervaring dat voor veel jonge mensen werk meer is dan geld verdienen alleen: “Werknemers hechten steeds meer belang aan ESG gerelateerde onderwerpen, zoals diversiteit en inclusie, pro bono en sustainability. Studenten letten hierop tijdens hun oriëntatie op de arbeidsmarkt en kandidaten vragen hier specifiek naar tijdens sollicitatiegesprekken.  

Onze actieve pro bono praktijk met onder andere partnerships met UNICEF en Vluchtelingenwerk spreekt daarom aan. Ook zijn wij het eerste advocatenkantoor in Nederland dat CO2 neutraal opereert. Het is belangrijk dat wij onze initiatieven en  vorderingen op het gebied van ESG goed voor het voetlicht blijven brengen om het talent voor ons kantoor geïnteresseerd te houden.”  

De al eerdergenoemde ‘Brauwerij’ is het onderscheidende element van het kantoor. “We zijn het enige kantoor in Nederland dat een opleidingsprogramma biedt dat binnen kantoor plaatsvindt. Zowel voor internationale advocaten zonder Nederlandse kwalificatie als voor Nederlandse starters. Dit opleidingsprogramma is geïntegreerd met elkaar. Als zodanig vormen de Nederlandse en niet-Nederlandse advocaten één startersgroep en biedt dit een unieke gelegenheid aan Nederlandse starters om nauw samen te werken met advocaten uit andere landen. Hierbij is het zo dat je niet direct binnen een praktijk begint, maar eerst een  half jaar een gezamenlijk opleidingsprogramma volgt en daarna begint op een Corporate of Litigation afdeling, waarna je na anderhalf  jaar weer wisselt naar de ander. 

We leiden hiermee breed op, waardoor je alle kneepjes van het vak leert in verschillende omgevingen. Dit is een mooie uitdaging, maar die moet wel bij je passen. Ook voor een M&A advocaat is anderhalf jaar Litigation ervaring een vereiste, waardoor je wat ons betreft een meer all-round adviseur wordt. 

Smeenk is duidelijk over wat een belangrijke factor zou moeten zijn voor een kandidaat bij de oriëntatie op de arbeidsmarkt: "Het gaat het er uiteindelijk om of je een klik voelt met de mensen waar je heel intensief mee zal samenwerken. We geven dan ook veel mogelijkheden zowel vóór als tijdens de sollicitatieprocedure om onze mensen beter te leren kennen. Als er één ding is dat De Brauw typeert, dan is het dat de mensen die er werken niet in één hokje te plaatsen zijn. Iemand die op zoek is naar een meer homogene cultuur zal zich dan ook  meer op z'n plek voelen bij een ander kantoor.” 
 

Related articles