Investeerders kijken naar lichte gevallen jeugdzorg

Investeringsmaatschappij Apax Partners heeft recent de Nederlandse ggz-keten Mentaal Beter opgekocht.

Durfbeleggers broeden op de Nederlandse markt voor hulpverlening aan tieners en jongeren met lichte psychische klachten. De Nederlandse markt hiervoor is zo lucratief dat een Franse investeringsmaatschappij Apax Partners, recent de grootste Nederlandse keten voor jeugd-ggz Mentaal Beter heeft gekocht, zo meldt NRC Handelsblad. Mentaal Beter biedt gesprekken met professionals bij psychische problemen. Deze gesprekken worden vergoed door de Nederlandse gemeenten – en boven de 18 jaar door zorgverzekeraars.

Mentaal Beter heeft 120 vestigingen en behandelt volgens de eigen website "mensen met lichte tot matige klachten, zoals depressie, angst, trauma, ADHD en matige persoonlijkheidsstoornissen." Het bedrijf zet jaarlijks 60 miljoen euro om, waarvan de helft bestaat uit inkomsten die onder de Jeugdwet vallen. Volgens directeur Martin de Heer loopt Mentaal Beter voorop in hoe de zorg aanbiedt – ook via computers en beeldbellen. Dat is volgens hem een aantrekkelijk concept voor investeerders.

De overname van een ggz-aanbieder door een buitenlandse investeringsmaatschappij verleden in een trend die de Algemene Rekenkamer vorig jaar signaleerde: in de Nederlandse markt voor ggz-patiënten is flinke financiële winst te behalen. Dat wil zeggen: op de markt voor patiënten met lichte klachten, niet op de markt voor patiënten met complexe problematiek.

 

 

Gerelateerde artikelen