Hugo Peek: “Je kunt je afvragen of de overname van ABN Amro goed is geweest”

Hugo Peek, head of corporate finance & capital markets bij ABN Amro, verwacht vuurwerk in de foodsector en niet te vergeten zijn eigen sector. “Google en Amazon leggen de gevestigde namen in de financiële sector het vuur aan de schenen.”

Trots op…
Hugo Peek, head of corporate finance & capital markets bij ABN Amro: "Na jaren van relatieve stilte gebeurde er in de telecomsector opeens heel veel tegelijkertijd: miljardeninvesteringen in mobiele telefonienetwerken, technologische veranderingen die bestaande telecombedrijven onder druk zetten, Ziggo naar de beurs, KPN onder vuur van América Móvil en de overname van Ziggo door Liberty Global. Bij al die grote deals hebben een rol gespeeld als adviseur. De Nederlandse telecomsector draait goed, maar kijk naar WeChat van het Chinese bedrijf Tencent, een app die Twitter, Facebook en WhatsApp combineert. Dat kan potentieel een verandering in de telecomsector teweeg brengen. De vraag is in welke mate  telecombedrijven de middelen blijven houden om te  investeren in technologische ontwikkelingen?"

Deal die mij altijd bij blijft…
"De verkoop van ABN Amro, precies tien jaar geleden. Ik was niet alleen werknemer van ABN Amro, maar als adviseur van de Raad van Bestuur nauw betrokken bij de verkoop. Het was een van de grootste transacties in de geschiedenis van de financiële sector. Rationeel begreep ik dat  ABN Amro op dat moment verkocht werd, maar het vervolg bleek risicovol; het opsplitsen van een grote financiële instelling met een systeemrisico. Je kunt je achteraf afvragen of het goed is geweest."

Onvermijdelijke deal…
"Twee sectoren kleuren donkerrood: food en retail en de financiële sector. Door de goed gevulde kassen bij grote levensmiddelenbedrijven en de opkomst van lokale spelers die marktaandeel van hen afsnoepen, zal er wereldwijd veel M&A-activiteit plaatsvinden. Enkele jaren terug dachten we dat fintechbedrijven zo groot zouden worden, dat ze de gevestigde orde zouden verdrijven. Nu kopen wereldspelers in technologie zoals Google en Amazon deze bedrijven op, en leggen de gevestigde namen in de financiële sector het vuur aan de schenen." 

Deze deal had allang beklonken moeten zijn…
"Ik vind het verrassend dat in de non-food detailhandel, zoals fashion, het zo lang duurt voordat ondernemingen hun bedrijfsmodel veranderen. Om die reden zijn al redelijk wat bedrijven ten onder gegaan. Ik verwonder mij erover dat deze bedrijven niet meer de samenwerking opzoeken met internetbedrijven."

Grootste overwinning?
"De overnamestrijd om Telegraaf Media Groep (TMG) werd deels uitgevochten in de media. Daardoor konden het publiek en de aandeelhouders dagelijks meebeleven met de ontwikkelingen. Het publiek was daar de winnaar denk ik. Overigens kan het bespelen van de media goede marketing zijn, maar het houdt ook een reputatierisico in. De overname van TMG door het Mediahuis was een kleine deal, maar er zijn veel grotere transacties geweest dit jaar waarvan het publiek nauwelijks notie nam, zoals de verkoop van het netwerkbedrijf Enduris en Delta Infra aan Stedin. het voormalige netwerkbedrijf van Eneco. Voor het eerst in jaren vond er weer een grote en significante deal plaats in de Nederlandse energiesector."

Grootste bedreiging?
"Er is al een paar jaar veel liquiditeit tegen lage rendementseisen beschikbaar, wat leidt tot forse waarderingen van bedrijven. De vraag is: hoe lang duurt dat voort? Het beleid van de ECB zal van invloed zijn op de M&A-markt. Zijn bedrijven nog steeds in staat om zoveel te lenen als de rente omhoog gaat? Dat moment komt een keer. Daarnaast denk ik aan een aantal geopolitieke ontwikkelingen zoals Brexit, het mislukken van de coalitievorming in Duitsland en het regeerakkoord in Nederland. Je moet altijd  rekening houden met onverwachte gebeurtenissen, de black swans."

Meer deals voor minder geld of minder deals voor meer geld?
"Meer deals voor minder geld. Veel deals van kleinere bedrijven hebben gezamenlijk veel meer economische impact dan een paar kleine deals van grote gevestigde namen."
 

Related articles