JDE Peet’s mikt op waarde tot 16 miljard euro

Koffiebedrijf JDE Peet's denkt na zijn beursgang in Amsterdam aan een marktwaarde van tussen de 14,9 miljard en 16 miljard euro.

JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer Douwe Egberts, wil op 3 juni naar de beurs.

JDE Peet's geeft voor 700 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit. Dat zijn maximaal 23.333.333 nieuwe stukken. Daarnaast verkopen aandeelhouders Acorn, waar moederbedrijf JAB en enkele andere investeerders eigenaar van zijn, en Mondelez elk maximaal 25.833.000 aandelen. Die twee aandeelhouders halen daarmee gezamenlijk tot zo'n 1,55 miljard euro op. De aandelen zouden voor tussen de 30 euro en 32,25 euro moeten worden verkocht. 

Er is ook een overtoewijzingsoptie van nog eens 3.499.999 eigen aandelen van het bedrijf en 3.875.000 aandelen elk van JAB en Mondelez. Die wordt alleen gebruikt als er meer vraag is dan er aandelen beschikbaar zijn.

JDE Peet's ontstond toen investeerder JAB zijn koffiebezittingen in één bedrijf onderbracht. Alleen Nestlé is een groter koffiebedrijf als gekeken wordt naar de hoeveelheid koffiebonen die jaarlijks worden gebrand. JDE Peet's wil de opbrengst van de verkoop van de nieuwe aandelen gebruiken om de schulden te verminderen.

Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de aandelenbeurs van Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door JAB.

Sinds de overname door JAB voerde het bedrijf de omzet jaarlijks met 3,1 procent op, tot 6,9 miljard euro in 2019. Die verkopen komen niet alleen op het conto van Douwe Egberts. JDE is ook eigenaar van theemerk Pickwick en koffiemerken Senseo, L'Or en Tassimo.

Gerelateerde artikelen