Israëlische start-up Wiz wijst Google de deur
Het Israëlische cybersecuritybedrijf Wiz heeft de gesprekken met Google-moeder Alphabet over een voorgestelde deal van 23 miljard dollar beëindigd. De deal had de grootste overname door het Amerikaanse techbedrijf moeten worden. Het risico van een langdurig traject langs de mededingingsautoriteiten zou niet van doorslaggevend belang zijn geweest om overnamegesprekken te staken, aldus de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Liever naar de beurs
Wiz heeft aangegeven onafhankelijk te willen blijven en naar de beurs te gaan. Het bedrijf wil daarna groeien naar een jaaromzet van één miljard dollar. Wiz biedt cloudgebaseerde cyberbeveiligingsoplossingen waarmee bedrijven kritieke risico’s op cloudplatforms kunnen identificeren en verwijderen.
Eigen weg gaan
“Ik weet dat de afgelopen week intens is geweest, met de buzz over een mogelijke overname”, aldus een schriftelijke reactie van CEO Assaf Rappaport van Wiz. “Hoewel we gevleid zijn door de aanbiedingen die we hebben ontvangen, hebben we ervoor gekozen om door te gaan op onze weg naar het bouwen van Wiz. Nee zeggen tegen zulke aanbiedingen is moeilijk, maar met ons uitzonderlijke team heb ik er alle vertrouwen in om die keuze te maken.”
Grootste cybersecuritybedrijf ter wereld worden
Officieel is er niets bekend over de belangstelling van Alphabet in Wiz, maar diverse bronnen lekten de informatie aan Amerikaanse media. Het management van Wiz zou het bod van Google serieus hebben overwogen. Maar de voorkeur om onafhankelijk te blijven won het van het vooruitzicht van tientallen miljarden. Wiz gaat ervan uit dat ze een van de grootste cyberbeveiligingsbedrijven ter wereld kan worden.
Tegenslag voor Google
De interesse van Alphabet zou zijn gewekt nadat Wiz een miljard dollar had opgehaald bij investeerders. Het Israëlische bedrijf werd toen gewaardeerd op twaalf miljard dollar. Volgens CNN is de mislukte deal een tegenslag voor Google, dat stevig heeft geïnvesteerd in zijn cloudinfrastructuur. De cloudactiviteiten brachten vorig jaar meer 33 miljard dollar aan inkomsten op.