Is Volkswagen de investeerder of de koper van Rivian?

De Duitser steekt tot vijf miljard in de wankele fabrikant van e-cars.

Volkswagen wil gaan samenwerken met de Amerikaanse elektrische autofabrikant Rivian. Het Duitse autoconcern wil in eerste instantie één miljard dollar investeren in Rivian, om samen te werken aan de ontwikkeling van nieuwe technologie voor elektrische auto’s. Op termijn kunnen de investeringen oplopen tot in totaal vijf miljard dollar.

Het is de bedoeling dat zowel Volkswagen als Rivian profiteren van de samenwerking. Daarvoor tuigen de twee fabrikanten samen een bedrijf op. “De samenwerking zal naar verwachting de ontwikkeling van software voor Rivian en Volkswagen Group versnellen”, melden de bedrijven in een verklaring.

Rivian lijdt al langere tijd verlies en schrapte in februari nog honderden banen. Als veelbelovende start-up wist de bouwer van elektrische auto’s grote namen aan zich te binden, zoals Amazon. Bij de beursgang in 2021 haalde het bedrijf bijna twaalf miljard dollar op. Een jaar later kocht de belegger George Soros zich in.

Maar de productie kwam niet van de grond en de miljarden aan investeringen verdampten. Amazon moest bijna acht miljard afschrijven op haar belang in de autofabrikant. Nu Volkswagen instapt is het de vraag of het gaat om een investering of om een al dan niet verkapte overname.

Volkswagen en Rivian stellen verder in de tweede helft van dit decennium de eerste auto’s op de markt te willen brengen die uitgerust zijn met de nieuwe technologie.

Gerelateerde artikelen