IoT-bedrijf haalt vijf miljoen groeigeld op

Laatst gewijzigd: 19 augustus 2024 11:17
Het Nederlandse FORWARD.one is een van de investeerders in Collo.

ColloidTek (Collo), een Fins IoT-technologiebedrijf, heeft vijf miljoen euro aan groeifinanciering opgehaald voor wereldwijde expansie. De ronde werd geleid door het Zweedse SEB Greentech Venture Capital en het Nederlandse FORWARD.one, met deelname van de bestaande Deens/Zweedse investeerder Scale Capital. Dat meldt de site over start-ups Silicon Canals.

Collo’s kerntechnologie is een geavanceerde analyzer voor de voedings- en drankenindustrie, gebaseerd op innovatieve sensortechnologie van de Universiteit van Tampere. Het product biedt realtime vloeistofkarakterisering, wat leidt tot verbeterde procescontrole en optimalisatie.

De marktpotentie wordt onderstreept door onderzoek dat aantoont dat een middelgrote zuivelfabriek jaarlijks tot acht miljoen liter rauwe melk kan verliezen door onvoldoende inline procescontrole. Collo’s oplossing kan deze verliezen minimaliseren, resulterend in substantiële besparingen op CO2-uitstoot en waterverbruik.

De technologie is reeds geadopteerd door toonaangevende industriële spelers zoals Fonterra, Danone, E&J Gallo, en Procter & Gamble. Collo’s unieke waardepropositie ligt in de mogelijkheid om procesoptimalisatie te realiseren met bestaande infrastructuur, waardoor kapitaalintensieve investeringen in nieuwe productielijnen vermeden worden.

Naast productieverliesminimalisatie biedt de analyzer voordelen in andere kritieke processen zoals Clean-in-Place en fermentatie, wat relevant is voor de opkomende “Food 2.0” sector.

Met de nieuwe financiering is Collo gepositioneerd om te kapitaliseren op de groeiende vraag naar duurzame en efficiënte oplossingen in de voedings- en drankenindustrie, gedreven door toenemende milieuregulering en industrie-brede duurzaamheidsdoelstellingen.

Gerelateerde artikelen