Invest-NL winnaar en Groeifonds delft onderspit in kabinetsplannen

InvestNL wordt verstevigd als belangrijk vehikel voor investeringen in innovatie.

Van de overheidsinvesteerders in het bedrijfsleven is Invest-NL de grote winnaar van de nieuwe kabinetsplannen. Er komt een miljard bij aan budget,  verspreid over de komende drie jaar. Invest-NL wordt een belangrijker onderdeel van de overheidsplannen om Nederland tot de top vijf te laten behoren van landen met een goede concurrentiepositie.

“Invest-NL wordt verstevigd als belangrijk vehikel voor investeringen in innovatie en in de potentie van onze economie”, zo staat in het Hoofdlijnenakkoord tussen de vier formerende partijen. 

De grote verliezer van de nieuwe kabinetsplannen is het Nationaal Groeifonds. Dat zal worden stopgezet. In het hoofdlijnenakkoord spreken de partijen van “uitfaseren”. De eerste drie rondes worden nog nagekomen, maar de geplande vierde en vijfde ronde vervallen. De vier partijen geven daarmee 6,8 miljard euro minder uit dan de bedoeling was van het demissionaire kabinet.

Het Klimaatfonds wordt met een verlaging van 1,2 miljard euro grotendeels ongemoeid gelaten.

Zie ook het Hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB.

Lees ook: Rinke Zonneveld, CEO Invest-NL: ‘Industriepolitiek terug van weggeweest’

Bezoek PE Summit: Ontmoet 250 leiders in M&A en PE
'To buy & build or not to buy & build?' Ontdek het 23 mei op ’s lands grootste congres over PE en M&A bij KPMG. Een onmisbaar programma met topexperts zoals Nico Bogaerts, Head of M&A Europe SD Worx; Ewout Brouwers, CEO PIA Group; Killian McCarthy, Prof. Strategy Radboud Univ.; Martijn Snoep, Chairman ACM.
Gerelateerde artikelen