Invest-NL en EIF investeren €30 miljoen in MKB-fonds October

Het Europese MKB-financieringsplatform October heeft een toezegging van €30 miljoen binnengehaald van het Europees Investeringsfonds (EIF) en Invest-NL.

Invest-NL investeert 10 miljoen euro in het MKB IV-fonds van October, het EIF 20 miljoen euro. Het fonds, dat inmiddels een omvang van 215 miljoen euro heeft bereikt, is bedoeld om de groei van Europese MKB te ondersteunen.

De investering van Invest-NL en het EIF vindt plaats in het kader van het Dutch Alternative Credit Instrument (DACI)-initiatief, dat onlangs door de Nederlandse regering, Invest-NL en het EIF is gelanceerd. DACI investeert in schuldfondsen met als doel toegang te verschaffen tot alternatieve financieringsbronnen voor Nederlandse MKB’ers, voornamelijk via non-bancaire financiers. Deze investering is de eerste van Invest-NL in het kader van het DACI-initiatief ten gunste van het Nederlandse MKB.

Het October MKB IV fonds is het vierde fonds van October. Het fonds biedt institutionele beleggers rechtstreeks toegang tot een portefeuille van leningen aan bedrijven in Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland en Duitsland. Invest-NL is de eerste grote Nederlandse impactinvesteerder die zich aansluit bij een gemeenschap van gerenommeerde instellingen in heel Europa, waaronder de Franse investeringsbank Bpifrance en de Franse verzekeringsmaatschappij CNP As-surances, de Italiaanse Cassa Depositi e Prestiti (CDP) en het Spaanse Instituto de Crédito Oficial (ICO).

Met tot nu toe 590 gefinancierde projecten voor een totaalbedrag van 154 miljoen euro biedt het MKB IV-fonds van October investeerders een zeer gediversifieerde portefeuille van leningen met bedragen variërend van 30.000 tot 5 miljoen euro. Tot op heden is ongeveer 20% van de portefeuille gefinancierd door October Nederland. Het fonds, waarvan de investeringsperiode in maart 2020 is gestart, heeft een uniek risico-rendementsprofiel omdat een aanzienlijk deel van de leningen in Italië, Frankrijk en Nederland een staatsgarantie tot 90% geniet.

Gerelateerde artikelen