Hoe Mollie 665 miljoen euro ophaalde

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:10
Aanzienlijk meer dan waarop was gerekend: de derde grote investeringsronde van betaalbedrijf Mollie leverde 665 miljoen euro op. Teamlead Arne Grimme van legal advisor De Brauw Blackstone Westbroek over die transactie.

In 2004 opgericht en na de laatste investeringsronde een totale waarde van 5,4 miljard euro vertegenwoordigend. Het succes van de Nederlandse betalingsdienstverlener Mollie is een continuïng story waarin the sky the limit lijkt. 

De Brauw Blackstone Westbroek trad bij de transactie op als legal advisor. Teamlead Arne Grimme: “Bij die meest recente ronde haalde Mollie 665 miljoen euro op, dat ging in korte tijd en razendsnel. Voor ons betekende dat rond-de-klok doorgaan.” 

Snel, sneller, snelst. Afgelopen september haalde Mollie nog 90 miljoen euro op bij investeerders en werd het fintechbedrijf op bijna 1 miljard euro gewaardeerd. Negen maanden later is dat bedrag ruim vijf keer over de kop gegaan. Mollie verzorgt onder andere voor winkeliers en webshops de software die verschillende betalingssystemen laat werken en telt zo’n 120.000 klanten. Het bedrijf is nu één van de vijf meest waardevolle, niet-beursgenoteerde fintechs van Europa en staat in de mondiale top 20. Ter vergelijking: met dat prijskaartje van 5,4 miljard euro is Mollie ruim de helft waard van het qua omzet veel grotere ABN AMRO. 

Onder toezicht 
“De commitment van investeringsfonds Blackstone heeft Mollie binnen 24 uur binnengehengeld”, kijkt Arne Grimme van De Brauw Blackstone Westbroek met trots terug op de transactie. “De overige partijen – onder andere EQT Growth, General Atlantic en HMI Capital – volgden in een tijdsbestek van vijf dagen. Binnen een week werden de commitments getekend en in nog eens een week tijd volgde de afronding. We hebben een vast team van vijf mensen, dat al langer met en voor Mollie werkt. Bij venture capital financieringsrondes is vaak sprake van ingewikkelde structuren, denk aan alle verschillende type investeerders en aandeelhouders. En in dit geval telt ook nog eens mee dat Mollie onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank. Dan is de diepgewortelde kennis in zo’n team van grote meerwaarde voor alle partijen.” 

Arne Grimme: "Verrast door de snelheid waarmee alles zich voltrok."

Enorme waardering 
In dit geval was het niet alleen een succesvolle, maar vooral ook een zich in razend tempo voortzettende transactie. “Het team heeft zich gek gewerkt”, zegt Grimme. “Ik werd toch wel enigszins verrast door de snelheid waarmee alles zich voltrok. En dat, samen met die enorme waardering, is weer een mooi bewijs van de grote groei die Mollie doormaakt.” 

Het betaalbedrijf denkt dit jaar meer dan 20 miljard euro aan transacties te kunnen verwerken; een verdubbeling vergeleken met 2020. Dat heeft deels te maken met het door corona veranderde consumentengedrag, waarvan met name webwinkels profiteerden. En nu die maatregelen rond de Covid-19 crisis weer worden afgebouwd, profiteert Mollie van de hogere bestedingen in ‘fysieke’ winkels. Het betaalbedrijf heeft klanten die variëren van kleine webwinkels tot reuzen als maaltijdbezorger Deliveroo. 

Europese groei 
Mollie gaat de opgehaalde 665 miljoen euro – in ruil voor ongeveer 10 procent van de aandelen – gebruiken voor verdere Europese groei. Nu al is het concern actief in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, daar komt het Verenigd Koninkrijk – vorig jaar werd al een kantoor in Londen geopend – bij. Net als andere EU-lidstaten. Daarnaast wil het betaalbedrijf groeien door bankdiensten te gaan aanbieden. Commercieel directeur Ken Serdons zei eerder tegenover RTL Nieuws dat daarbij gedacht kan worden aan het lenen van geld aan mkb-bedrijven. Volgens Serdons zijn traditionele banken vaak traag in hun dienstverlening aan snelle groeiers in dat midden- en kleinbedrijf. 

Adriaan Mol richtte zijn onderneming in 2004 op, hij was toen net achttien jaar. Hij vond de tijd rijp voor verandering. Banken zouden, in zijn optiek, te hoge fees vragen en te vaak onduidelijke producten aanbieden. Mol begon al op zijn vijftiende met ondernemen. 

Berichtenbedrijf Messagebird 
Nu werken er 480 mensen op het Amsterdamse hoofdkantoor en de vier andere Europese locaties van Mollie. Het bedrijf verwacht dat daar de komende zes tot negen maanden nog eens 300 werknemers bijkomen. Adriaan Mol is tevens investeerder in berichtenbedrijf Messagebird, dat eerder dit jaar in totaal 830 miljoen euro ophaalde.  

Ook bij de vorige financieringsronde van Mollie – vorig jaar september, voor een bedrag van 90 miljoen euro – trad het team rond Arne Grimme op als legal advisor. “Series A, B en C, we doen dit met vijf mensen”, vertelt de advocaat van De Brauw Blackstone Westbroek. “Waarbij senior associate Myrthe van der Klei anchor is. Dit was een heel bijzondere transactie, waardoor Mollie nu een oorlogskas heeft van zo’n 350 miljoen euro.” 

Nog een ronde? 
Mollie heeft voor de groeistrategie het vizier op Europa gericht. Zal de keuze vallen op het ontwikkelen van andere betaalsystemen, of het doen van overnames wellicht? En komt er straks een volgende investeringsronde? Arne Grimme: “Tja, dat is natuurlijk aan Adriaan Mol, zo’n eventuele vervolgstap. Mijn eigen kristallen bol is niet zo betrouwbaar…” 

Zijn team is na de laatste closing van de investeerders, die vorig week donderdag plaatsvond, nog aan het uitblazen van alle in amper twee weken samengekomen hectiek. De champagne is aan de Amsterdamse Claude Debussylaan 80 nog niet ontkurkt.

Maar, zegt Grimme: “We gaan dit straks zeker nog vieren!”

Gerelateerde artikelen