Investeringsplatform Return stapt in Duitse batterij-opslagspecialist

Return neemt meerderheidsbelang van vijftig miljoen euro in J&P voor versnelling Europese energieopslag.

Het Nederlandse Return, een investeringsplatform voor de energietransitie, heeft een meerderheidsbelang genomen in het Hamburgse J&P Batterie Projekte met een investering en toezegging van vijftig miljoen euro.

De overname is onderdeel Return’s strategische expansie binnen de Duitse markt voor duurzame energie. J&P is dankzij een pijplijn van meer dan vier Gigawatt aan opslagprojecten sterk gepositioneerd om de ontwikkeling van energieopslag in Europa te versnellen.

Energieopslag vormt momenteel het knelpunt van de energietransitie. Om energienetwerken efficiënter te laten werken, is voldoende capaciteit essentieel. Deze uitdaging biedt kansen voor ontwikkelaars en investeerders en is van belang om de Europese doelstelling voor net-zero uitstoot in 2050 te kunnen behalen.

Return en J&P willen gezamenlijk een sterke projectportefeuille ontwikkelen, financieren en exploiteren. De ervaring van Return, dat momenteel 70 MW (150 MWh) aan operationele en 450 MW (1.700 MWh) aan ready-to-build-projecten exploiteert, vormt daar een sterke basis voor. Dit nieuwe partnerschap versterkt Return’s vooraanstaande positie op het gebied van energieopslag binnen Europa.

Uitbreiding in Duitsland
Return heeft recent zijn eerste Duitse kantoor in München opgericht via SemperPower, dat volledig eigendom is van Return. Momenteel heeft SemperPower meer dan drie Gigawatt aan projecten in ontwikkeling in Duitsland, verspreid over meerdere (soorten) netbeheerders. De samenwerking tussen de twee bedrijven zal de komende jaren resulteren in een snellere groei van capaciteit in Duitsland.

Willem-Jan Schutte, CEO van Return: “Deze investering is een belangrijke stap voorwaarts in onze missie om de leidende flexibiliteitsleverancier in Europa te worden. We zijn trots dat we deze mooie samenwerking met J&P zijn aangegaan. Samen met Jens Peters en Philipp Jebens kunnen we onze expertise en resources gebruiken om met strategisch gekozen challengers binnen de energiemarkt de ontwikkeling van energieopslag in Duitsland te stimuleren.”

Gerelateerde artikelen