‘Investeringscriteria? Dat trackrecord van succes, groei en winstgevendheid’

Arjan Hannink, partner van Keensight Capital, licht het investeringsbeleid van de Europese Growth Buyout investeerder toe.

M&A- en investment-experts voorspellen dat – inflatie, energieprijzen en oorlog in Oekraïne ten spijt – met name de branches technologie en gezondheidszorg komende tijd volop activiteit zullen tonen. Uitgerekend in die sectoren is Keensight Capital, één van de leidende Europese Growth Buyout firma’s, al twintig jaar actief. Vooruitziende blik bij de oprichting, toen al, in 2002?

“Dat weet ik niet, maar we -blijven veel potentieel zien”, lacht Partner Arjan Hannink (38). “Zelf heb ik een Europese rol maar besteed uiteraard een groot deel van mijn tijd aan investeringsmogelijkheden bij succesvolle bedrijven in Nederland en België. Want dat is speerpunt in onze strategie; Keensight Capital neemt meerderheids- en minderheidsbelangen in sterk winstgevende bedrijven met een hoog groeipotentieel en investeert in equity tickets tussen de 10 en 400 miljoen euro.”

Zo kondigde de investeerder eind vorige maand aan een belang te hebben genomen in Lisam Systems, een wereldwijde leverancier van compliance management software oplosingen rond Environmental, Health & Safety (EH&S) normen met het hoofdkantoor in België en regionale vestigingen in twintig landen wereldwijd. Lisam bedient sectoren als chemie, cosmetica, wasmiddelen, verven, parfums en industriële gassen. In Nederland is Lisam sinds 2016 actief, na de overname van het in Overijssel gevestigde CHESSOL, een in regelgeving gespecialiseerd softwarebedrijf dat dat door die overname de activiteiten kon uitbreiden en verder wist te groeien.

“Een typische Keensight platform-investering”, aldus Arjan Hannink. “Onze bedrijven zijn leidend in hun nichemarkten in de technologie en healthcare sectoren. European-based, international reach; met onze ervaring, focus en kennis zijn we in staat relevante expertise naar de management teams te brengen. Wij zorgen niet alleen voor kapitaal, maar ook voor operationele steun. Én we zijn een sparringpartner over groeiuitdagingen, we zorgen ervoor dat onze partners in contact komen met het wijdvertakte netwerk van industriële experts van Keensight Capital. We tekenen voor zowel minderheids- als voor meerderheidsinvesteringen.”

Groei, mede door overnames’

Een trackrecord van meer dan 60 platforminvesteringen tussen de 10 en 400 miljoen euro; Keensight Capital blijft gemiddeld tussen 4 en 6 jaar aan boord. En zorgt in die tijd dankzij investeringen en strategisch advies voor verdere groei. Groei die ook kan worden gerealiseerd door het doen van overnames. Zo is Keensight Capital al sinds dit jaar meerderheidsinvesteerder van Buckaroo, een Nederlandse Online Payment Service Provider. Vorige maand werd bekend dat Buckaroo, met steun van Keensight Capital, de in Den Haag gevestigde betaaldienstverlener Sepay overneemt.

“Sepay is een snelgroeiend bedrijf, gespecialiseerd in POS-betaaloplossingen in de Benelux”, licht Arjan Hannink toe. “En daarmee naadloos passend bij Buckaroo. Dankzij de creditcard acquiring-positie en het uiterst efficiënte merchant onboarding proces, heeft Sepay zich écht weten te onderscheiden. Het bedrijf bedient momenteel meer dan 13.500 klanten met een sterke positionering in de retailsector van de Benelux en Duitsland.”

Die volgende strategische stap

Waardoor weer een stap is gemaakt om dat doel – groei door Growth Buy Out – dichterbij te brengen. Want voor Buckaroo is de overname een volgende en logische strategische stap om haar positie op MKB-markt en haar aanbod met een omnichannel betaaloplssing – die ook in-store betalingen in heel Europa mogelijk maakt – verder te versterken. Voordat Keensight Capital zich in 2021 als meerderheidsinvesteerder meldde, nam Buckaroo al Sisow over. De gecombineerde groep bedient in totaal 27.000 klanten en verwerkt voor ongeveer 10 miljard euro aan transacties.

“De ambitie van het team van Buckaroo is om als natuurlijke consolidator in de PSP-markt te opereren en verder door te groeien tot toonaangevende speler in de brede betaalmarkt””, zegt Arjan Hannink. “We blijven Buckaroo dan ook ondersteunen bij schaalvergroting, verbreding van aanbod en groei van hun geografische bereik. We helpen met organische groei en met groeiversnelling door het doen van overnames.”

Hoe Keensight Capital zich onderscheidt in dat grote woud van PE-partijen en andere Growth Buyout investeerders? Arjan Hannink: “Het begint allemaal met het opbouwen van de relatie met die entrepreneur, met analyses van de markt en het bedrijf om goed geinformeerd te zijn en direct waarde te kunnen toevoegen met de transactie. Maar onze meerwaarde voegen we juist toe ná die investering. Als we met onze kennis, kunde – opgebouwd door 20 jaar focus op groeibedrijven in tech en healthcare -en ons kapitaal DGA’s en MT’s helpen om hun bedrijven verder te laten groeien. In de praktijk zien wij weinig systematische concurrenten. Omdat wij ons concentreren op bedrijven die al zeer succesvol en sterk winstgevend zijn en naar de absolute top verder willen accelereren. Natuurlijk zitten directies van dergelijke bedrijven niet altijd op ons te wachten, die echte doorgroeiers en winstmakers kunnen immers ook elders geld ophalen. Maar onder de streep zijn er vaak entrepreneurs en MT’s die de waarde inzien van de Keensight-aanpak en tot samenwerking willen overgaan.”

Vaak eerste investeerder en buiten de banken om

Om die waardecreatie te bereiken, heeft Keensight Capital naast een investeringsteam ook Keensight Performance, een value creation team met daarin regisseurs en experts, zoals een CTO, een sales expert en een Head of Talent Acquisitions. ”Zowel in Nederland als in België zoeken we investeringsmogelijkheden”, zegt Hannink. “We werken constant verder op dossiers, doen continu kennis op over marktsegmenten, lopen daarvoor bijvoorbeeld beurzen af. En dan komen we uiteindelijk met onze presentatie bij die directeur-grootaandeelhouder of dat Management Team. In tweederde van de gevallen zijn we daarbij de eerste investeerder en gaat het om bedrijven waar banken niet binnen zijn.”

“We zijn nu met 70 collega’s die vanuit kantoren in Parijs en Londen werken”, aldus Arjan Hannink, “maar vanwege onze groei, zoeken we ook altijd naar talent. Key is ook het onderhouden van discipline, daar waar het investeringsbeslissingen betreft. Zeker in deze onzekere tijden. Zelfs ben ik hier drie jaar geleden aan boord gekomen om mee te bouwen en verwacht hier nog vele jaren met veel plezier aan de slag te zijn”

Gerelateerde artikelen