Investeringen in Nederlandse start-ups veren sterk op

In het tweede kwartaal van 2025 werd ongeveer 716 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlandse startups. Op basis van schattingen van niet-gepubliceerde bedragen ligt het werkelijke bedrag rond de 747 miljoen euro. Dat is een stijging van 67 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen er voor 429 miljoen werd geïnvesteerd in startups.
Dit staat in de laatste editie van het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.
101 investeringen
In totaal werden in het tweede kwartaal van dit jaar 101 investeringen geteld, tegenover 79 in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal van vorig jaar waren er 88 investeringen in Nederlandse startups. Daarmee is het het gedeeld achtste meest actieve kwartaal tot nu toe, samen met Q4 2022.
Het Quarterly Startup Report noemt de toename van pre-seed-investeringen opvallend (onder de één miljoen euro): van twaalf in het eerste kwartaal naar twintig in het tweede kwartaal. Ook dat is een stijging van 67 procent. Het aandeel seed-investeringen (tussen één en vier miljoen euro) blijft met 38 procent van alle deals de grootste categorie, al ligt dit percentage iets lager dan in kwartaal twee van 2024 (47 procent), vooral door de toename in latere fase-investeringen.
Twaalf Series B+ rondes
Er werden twaalf Series B+ rondes (investeringen van meer dan vijftien miljoen euro) gedaan, tegenover zeven in het vorige kwartaal. Het totaal geïnvesteerde bedrag in deze categorie steeg aanzienlijk, met een stijging van 81 procent vergeleken met Q1.
Het tweede kwartaal kende twee investeringen van meer dan honderd miljoen euro: Azafaros (147 miljoen euro, biotech) en FINOM (115 miljoen euro, fintech). Daarmee is het de eerste keer in 2025 dat dit soort mega-rondes terugkeren in het overzicht.
Medtech en softwaresector
De groei in het tweede kwartaal is vooral toe te schrijven aan grotere investeringen in latere financieringsrondes, met opvallend veel deals in de medtech- en softwaresector. Ook deeptech bleef goed vertegenwoordigd, terwijl cleantech zich in lijn met eerdere kwartalen ontwikkelde.
De toename kan deels worden verklaard door het volwassen worden van een eerdere generatie startups, zo staat in het rapport. Deze startups hebben in kwartaal twee vervolgrondes opgehaald. Deze investeringen van meer dan honderd miljoen euro zijn volgens het rapport echter grillig en lastig te voorspellen.
Tegelijkertijd lijken geopolitieke onzekerheden te zijn afgenomen of gestabiliseerd op een nieuwe normaal, zo melden de rapporteurs. “In combinatie met bijgestelde bedrijfswaarderingen kan dit venture capital-fondsen ertoe hebben aangezet om meer van hun beschikbare kapitaal (‘dry powder’) te investeren. De afgelopen jaren hebben zij immers veel kapitaal opgehaald bij beleggers, maar relatief weinig geïnvesteerd.”
Best scorende tweede kwartaal
Met een geschatte 747 miljoen euro aan investeringen is Q2 het best scorende tweede kwartaal sinds Q2 2022. Toen werd, mede door enkele uitzonderlijk grote rondes, 761 miljoen euro geïnvesteerd. Of deze stijging een uitzondering of trend is en zich doorzet zal in de tweede helft van 2025 moeten blijken.