Investeren in groeibedrijven levert amper iets op

Slechts een paar investeringen leiden tot een stevig rendement.

Durfinvesteerders krijgen in Europa jaarlijks gemiddeld 851 investeringsvoorstellen. Uiteindelijk gaan ze maar in op zes procent daarvan. Bijna de helft van deze investeringen is vruchteloos, of brengt hooguit het dubbele op van het geïnvesteerde bedrag. In plaats van de dertig procent rendement, waar de investeerders op rekenen, komt het rendement gemiddeld uit op dertien procent.

Dit staat in een rapport van een aantal Europese businessschools. Van de tientallen groeibedrijven waarin de investeerders geld steken, is er ruim een dozijn (28 procent) dat de verwachtingen overtreft. Negen procent leidt tot een stevig rendement – ruim tien keer het geïnvesteerde kapitaal. Dat zouden dan slechts een paar zijn in heel Europa, als het rapport klopt. 

Onderzoek van acht businessschools

Het rapport ‘Practices of European Venture Capitalists’ komt voort uit een enquête onder 885 durfinvesteerders in heel Europa, met name in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zweden, België en het Verenigd Koninkrijk. De acht businessschools die het onderzoek leidden waren Vlerick Business School, Audencia Business School, London Business School, Politecnico di Milano School of Management, Stockholm School of Economics, de Universidad Complutense de Madrid, Université du Luxembourg en Universiteit Gent.

De bekwaamheid van het management is in bijna driekwart van de Europese investeerders de doorslaggevende factor bij investeringsbeslissingen. De overgrote meerderheid van de durfinvesteerders schrijven het succes, maar ook het falen van een bedrijf grotendeels toe aan het managementteam.

Impact van product, dienst, technologie en timing

Daarnaast heeft voor 72 procent van de investeerders ook het product, de dienst of de technologie  een enorme impact op de beslissing om te investeren Verder wordt de timing genoemd als cruciaal aspect (56 procent), gevolgd door de omstandigheden in de sector (43 procent) en het businessmodel (39 procent). Opvallend: een derde van de durfkapitalisten geeft aan dat voor een succesvolle investering ook een stevige portie geluk nodig is.

De onderzoekers keken ook naar de gemiddelde participatie die durfkapitalisten met hun investeringen proberen te verwerven. Ze kwamen tot de bevinding dat 63 procent van de Europese durfkapitalisten bij het onderhandelen een veeleer beperkt aandeel ambieert – tien tot twintig procent.

Hulp bij het aanboren van nieuwe fondsen

Ruim tachtig procent van de durfinvesteerders geeft aan hun portfoliobedrijven te ondersteunen bij het ophalen van extra fondsen via een nieuwe financieringsronde. Daarnaast bieden ze ook strategische begeleiding. Driekwart van de investeeerders gaat ook in de directie zitten van de portfoliobedrijven, Ruim zeventig procent helpt de bedrijven waarin wordt geparticipeerd om in contact te komen met potentiële klanten en partners. Een kleine zeventig procent van de durfinvesteerders zorgt voor ondersteuning bij exitprocessen.

De gebruikelijkste exitscenario’s voor investeerders zijn verkoop (tot veertig procent van de investeringen), beursintroducties (zeven procent) en faillissementen (22 procent). De onderzoekers concluderen dat voor meer Europese succesverhalen een actievere investeringsaanpak zeker nodig is.
 

Related articles