Investeerders weten startups vaker te vinden  

 Structureel meer groeigeld, maar nog steeds een beperkt aantal grote rondes.

In het vierde kwartaal van 2022 werd er voor 600 euro miljoen aan durfkapitaal opgehaald door Nederlandse startups, 25.procent meer dan in het derde kwartaal, maar minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar (760 miljoen). In 2022 werd in totaal 2,6 miljard geïnvesteerd in Nederlandse startups. Na recordjaar 2021 (5,3 miljard), is 2022 het beste jaar ooit gemeten.

Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl.

De investeringen waren in 2022 anderhalf keer zo hoog als in 2020 (1,7 miljard). Het pre-corona tijdperk meegenomen is er een langdurige, structurele groei waar te nemen van investeringen in Nederlandse startups. 

Het aantal deals bleef met 415 in 2022 gelijk aan het vorige jaar, maar er was een toename in de deals in de vroege fase (minder dan vijftien miljoen) te zien en een sterke daling van deals voor de late fase (meer dan vijftien miljoen), van 57 naar 37. Dit komt door onzekerheid op de (publieke) markten in 2022. De afname van grotere rondes verklaart de sterke daling in het totale bedrag aan investeringen in vergelijking met het uitzonderlijke jaar 2021. 

De grote rondes die toen werden opgehaald door internationaal succesvolle Nederlandse scaleups als Mollie, Messagebird en Bunq, kwamen vooral van buitenlandse investeerders. Deze fondsen zijn qua deelname teruggezakt naar het niveau van begin corona. Nederland heeft weinig echt grote lokale investeringsfondsen, waardoor startups voor grote rondes groeikapitaal afhankelijk zijn van buitenlandse partijen. 

Het gebrek aan grote Nederlandse investeringsfondsen voor startups is een terugkerend probleem. De organisaties achter dit kwartaalrapport pleiten voor aandacht voor deze achterstand en de daarmee gepaard gaande verslechtering van het vestigingsklimaat. Niet alleen het rendement verdwijnt naar het buitenland, maar de organisaties maken zich hierdoor ook zorgen over het behoud van innovatieve bedrijven en belangrijke technologieën in Nederland. Nederlandse pensioenfondsen zouden een belangrijke rol kunnen spelen in het opschalen van de Nederlandse venture capital fondsen. Als gevolg hiervan neemt ook de afhankelijkheid van startups van grote, vooral Amerikaanse, fondsen af.

Het volledige rapport Dutch Funding Landscape – Q4 2022 staat hier.
 

Related articles