Investeerders stoppen miljoenen in AI-gebouwinspectie

Drie jaar na de oprichting is Spotr actief in vier Europese landen

Het inspectiebedrijf Spotr heeft 4,5 miljoen euro aan financiering opgehaald bij drie investeerders. Een deel van at bedrag komt van de bestaande investeerders Volta Ventures en InnovationQuarter, de rest van de nieuwe investeerder EDF Pulse Ventures.

Spotr is een Nederlandse start-up uit 2021 dat als vastgoed-dataplatform gebruikmaakt van AI om gebouwen te inspecteren. Het bedrijf wil de meest betrouwbare en grootste vastgoeddatabase ter wereld bouwen. Het jonge bedrijf is actief in Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Zweden.

De grootste uitdaging voor Spotr is het verzamelen van vastgoeddata op grote schaal. Veel databronnen over bouwwerken zijn verouderd of ontbreken in sommige landen zelfs helemaal. Het enige betrouwbare alternatief is het uitvoeren van een fysieke inspectie, maar 98 procent van de gebouwen wordt niet geïnspecteerd.

De missie van Spotr is om elk jaar alle gebouwen te inspecteren om inzichten te genereren die grote problemen zoals onderverzekering en de overgang naar ‘net zero’ te faciliteren.

Spotr verzamelt beelden uit bronnen zoals satelliet- en straatbeelden met behulp van een door klanten aangeleverde adreslijst. Met machine learning en AI voert Spotr  beeldinspecties uit om kenmerken als materialisatie, omvang, conditie en typologie te identificeren.

Met de investering wil Spotr de groeiambities versnellen.

Gerelateerde artikelen