‘Investeerders richten het vizier nu op de grote accountantskantoren’

Alfa: Invloed van private equity neemt ook toe bij grote kantoren in Nederland.

Private equity versterkt zijn greep op de grote spelers in de accountancysector. De recente verkoop van een meerderheidsbelang van Grant Thornton US aan New Mountain Capital illustreert een kantelpunt.

Dat schrijft Fou-Khan Tsang, bestuursvoorzitter van Alfa accountants en adviseurs, op LinkedIn. Alfa is in Nederland een speler in de top tien van de accountantssector. “Deze transactie, een van de grootste in zijn soort, bevestigt niet alleen de voortzetting van een reeds bestaande trend, maar markeert ook een significante uitbreiding naar de top van de markt”, aldus Tsang.

“Met een omzet van 2,4 miljard in het fiscale jaar tot juli 2023 laat Grant Thornton zien dat zelfs de grootste accountancyfirma’s buiten de Big Four aantrekkelijk zijn voor investeringen door private equity-partijen.”

De strategische inzet van kapitaal door New Mountain Capital belooft groei, technologische vernieuwing, en een uitbreiding van diensten, naast mogelijke acquisities die verder kunnen versnellen, zo signaleert Tsang.

“Deze ontwikkeling in de VS is een signaal dat de invloed van private equity in de accountancysector zal toenemen, ook bij grote kantoren in Nederland en Europa. De transitie naar meer betrokkenheid van private equity wijst op een fundamentele verandering in financierings- en groeistrategieën binnen de accountantssector.”

Tsang vraag zich af hoe traditionele kantoren reageren op deze verschuiving. “Welke impact heeft deze trend op de dynamiek en innovatie binnen de Europese en Nederlandse accountancysector? De stap van Grant Thornton kan een voorbode zijn van een bredere beweging waarbij de grenzen van traditionele bedrijfsmodellen worden verlegd.”

‘PE niet passend bij lerende organisatie’
Niet alle accountants zijn enthousiast over deze ontwikkeling, blijkt uit een post van Pieter de Kok RA, Managing partner bij ConeyMinds, eveneens op LinkedIn: “Ik krijg al aantal jaar de spontane, oprecht geïnteresseerde vraag uit netwerk , waarom ik niet geïnteresseerd ben in Private Equity (PE) in onze club, in de accountancy in het algemeen. Het antwoord is heel simpel: bij PE begint en eindigt het bij winstmaximalisatie en dat past simpelweg niet in een lerend beroep, waar veel jonge en ervaren mensen fouten mogen en moeten maken willen we iets leren, waar geëxperimenteerd moet worden met nieuwe technologie (om iets van innovatie te organiseren) en waar je als volwaardig evenwichtskunstenaar afhankelijk bent van de grillen van de arbeidsmarkt.”

Volgens De Kok past private equity mooi in sectoren waar optimalisatie als rijpe appels aan de bomen hangt, maar dus niet in de accountancy. “Er zal best een uitzondering zijn, maar wij slaan even over. Het geloof in mijn team en toekomstige talenten die onderdeel willen zijn van de club is erg hoog.”

Gerelateerde artikelen