Investeerders laten Belgische start-ups massaal vallen

Het knelpunt zit bij grotere financieringsrondes van series D en E.

Voor de financiering van Belgische start-ups was 2023 een rampjaar. De jonge bedrijven bij de zuiderbuur haalden het afgelopen jaar 768 miljoen euro op. Dat is de helft minder dan de ruim anderhalf miljard euro die in het recordjaar 2022 naar de groeibedrijven ging en het minste sinds 2019, meldt de zakenkrant De Tijd.

Volgens De Tijd ligt de focus van investeerders nu meer op rendement dan op groei. Problemen in financiering zouden zich vooral voordoen bij latere financieringsrondes, de D- en E-series. In vroege financieringsstadia zou er nog geld zijn voor start-ups.

Alleen start-ups in de biotechnologie en de medtech onttrokken zich aan de financieringsmalaise. Van de top tien financieringen van start-ups zijn er negen in deze twee sectoren. De enige uitzondering is Qover, een Belgische start-up in de fintech. Die haalde een half jaar geledenĀ 28 miljoen euro op. Alleen technologiebedrijven die goed presteren ontspringen de dans.

De zuinige financiering van start-ups past in een bredere trend. Wereldwijd vloeide er minder 45 procent minder groeigeld naar start-ups. In Europa ging er voor 45 miljard dollar naar deze bedrijven, bijna twee keer zo weinig als de 82 miljard die in 2022 naar start-ups ging.

Voor 2024 wordt verbetering verwacht van de situatie.

Gerelateerde artikelen