Investeerders KRR en CVC vechten om Telecom Italia
Volgens Telecom Italia gaat het om een vriendschappelijk overnamebod. De mogelijke overname heeft de goedkeuring van het bestuur nodig. Ook is de transactie afhankelijk van het boekenonderzoek dat zo'n vier weken zal duren.
Dit is al het tweede vervallen kroonjuweel van Italië dat in de etalage staat. Eerder werd bekend dat ITA, de opvolger van luchtvaartbedrijf Alitalia, hoopt te worden gekocht door Lufthansa.
CVC wil het in moeilijkheden verkerende telecombedrijf nieuw leven in blazen. Daarbij zou onder andere de netwerkactiviteiten afgesplitst worden om een solide inkomstenstroom uit gereguleerde tarieven te verkrijgen, meldden bronnen eerder aan persbureau Bloomberg.
Telecom Italia is actief op een van de meest concurrerende telecommunicatiemarkten ter wereld. De winstmarges van het voormalige staatsmonopolie worden uitgehold door aanbiedingen van rivalen tegen lage prijzen.
Mediaconglomeraat Vivendi, de grootste aandeelhouder van Telecom Italia, zou teleurgesteld zijn over de prestaties van het bedrijf en heeft de druk op de algemeen directeur van Telecom Italia, Luigi Gubitosi, opgevoerd na een winstwaarschuwing in oktober.
Het Franse mediaconglomeraat overweegt een tegenbod uit te brengen waarbij ook CVC Capital Partners betrokken zou kunnen zijn. Vivendi heeft bijna een kwart van de aandelen Telecom Italia in handen. De voorbije vijf jaar verloor Telecom Italia circa de helft van zijn beurswaarde.
Eerder werd KKR al in verband gebracht met een overname van de glasvezeldivisie van Telecom Italia, FiberCop. De Amerikanen kochten vorig jaar een belang van 37,5 procent. Daarmee was een bedrag van krap 1,6 miljard euro gemoeid.
De toekomstplannen van KKR voor Telecom Italia zouden een alternatief zijn voor de lang besproken fusie van FiberCop met zijn kleinere, door de staat gesteunde rivaal, Open Fiber. KKR zou ook al enkele gesprekken hebben gevoerd met de Italiaanse regering over een bod op Telecom Italia.
(ANP)