Invest-NL wil miljard voor kapitaalintensieve scale-ups

Ook pensioenfondsen en ontwikkelingsmaatschappijen moeten investeren.
Staatsinvesteringsfonds Invest-NL wil samen met pensioenfondsen en andere investeringsfondsen in Nederland een fonds-in-fonds opzetten voor scale-ups en succesvolle start-ups die in een kapitaalintensieve volgende groeifase belanden. De omvang zou 600 miljoen tot een miljard moeten zijn. Het opzetten van het fonds valt al op korte termijn te verwachten, zo schrijft het FD.

Invest-NL wil de eerste 200 miljoen euro in het fonds storten. Volgens de berichtgeving zouden pensioenfondsen, ontwikkelmaatschappijen en private ondernemingen moeten meedoen. Invest-NL zou rendementsrisico’s van pensioenfondsen gedeeltelijk willen afdekken.Het geld dat Invest-NL in het initiatief wil steken, komt van een bedrag van 900 miljoen euro dat het kabinet tot en met 2029 in de nationale investeringsmaatschappij wil steken. “Als we ons toekomstig verdienvermogen willen behouden, dan moeten we gezamenlijk grootschalig durven investeren in start-ups en scale-ups”, zo motiveerde Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL, tijdens een bijeenkomst van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en PME, het pensioenfonds voor de metaal- en technologiesector.

PME heeft ervaring met investeringen in jonge bedrijven. Het pensioenfonds heeft ruim een kwart miljard geïnvesteerd in deeptech, onder andere via techinvesteerder Innovation Industries. Het rendement bedroeg vijftien procent.

Zonneveld verwijst naar het rapport van Mario Draghi over het gebrek aan concurrentiekracht in Europa. “Dit is geheel en al in lijn met het recente rapport van Mario Draghi. Hiervoor zijn grotere private investeringsfondsen nodig. Daarbij kunnen pensioenfondsen een belangrijke rol spelen, zoals investeringen in bijvoorbeeld innovation industries afgelopen jaren hebben laten zien. Om de innovatiekloof met Amerika en China enigszins te dichten, moeten we ook als Nederland substantieel meer investeren.”

In het FD zegt het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, te willen investeren in innovatieve bedrijven om ze verder te laten groeien. ‘Wij zijn voorstander van een fonds waarin naast Invest-NL, ook pensioenfondsen, ontwikkelingsmaatschappijen en private partijen participeren. Dit zou een mooie invulling zijn van blended finance van publiek en privaat geld.”

Gerelateerde artikelen