Invest-NL stapt in Meatable

Groeigeld voor kweekvleesbedrijf.

Meatable heeft 30 miljoen euro aan nieuwe financiering opgehaald, laat de Delftse onderneming dinsdag weten. De helft daarvan komt van Invest-NL, het door de Nederlandse overheid opgerichte investeringsfonds voor start-ups. Meatable wil met de nieuwe investeringen bijvoorbeeld productiekosten verlagen om op prijs te kunnen concurreren met vlees van dieren.

Ook wil de kweekvleesproducent het geld gebruiken om verder op te schalen en hun vleesvervangers sneller aan consumenten aan te bieden. Meatable wil zijn kweekvlees volgend jaar in supermarkten en restaurants in Singapore hebben. Het bedrijf hoopt daarna ook andere markten als de Verenigde Staten te kunnen betreden als toezichthouders daar goedkeuring voor geven. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft dat vooralsnog niet gedaan.

“Gekweekt vlees heeft het potentieel om een alternatief te bieden met impact op het gebied van dierenwelzijn, CO2 emissiereductie, watergebruik, landgebruik en vermindering van antibiotica”, zegt Bastiaan Gielink van Invest-NL.

Kweekvlees wordt gemaakt door enkele dierlijke cellen zich te laten vermenigvuldigen. Op die manier willen bedrijven als Meatable vlees maken zonder milieuvervuiling en dierenleed. Meatable heeft zijn productieproces van varkensvlees uit een dierlijke cel al versneld naar acht dagen in plaats van drie weken.

Nederland heeft het vorige maand als eerste land in de Europese Unie mogelijk gemaakt om onder voorwaarden proeverijen met kweekvlees te houden. De Italiaanse regering zei eerder juist vlees te willen verbieden dat wordt gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen. Volgens landbouwminister Francesco Lollobrigida zouden zulke producten onvoldoende “kwaliteit, welzijn en bescherming van onze cultuur en traditie” garanderen.

Gerelateerde artikelen