Invest International investeert in groeikansen Afrika

Invest International doet tien miljoen euro investering in nieuw fonds van Goodwell Investments.

Invest International en Goodwell Investments slaan de handen ineen voor een investering in uMunthu II, het nieuwe impact venture capital fonds van Goodwell. Dit fonds ondersteunt jonge, snelgroeiende Afrikaanse bedrijven bij hun internationale expansie. Een aantal daarvan draagt bij aan de Nederlandse economie via onder meer exportcontracten in de Agri-food sector.

uMunthu II biedt risicodragend kapitaal en directe managementondersteuning aan haar investeringen. Invest International committeert tien miljoen euro bij de eerste closing van 57 miljoen euro voor uMunthu II, op een fondsdoel van 150 miljoen euro. Doel van de investeringen is om de snelgroeiende bevolking toegang te geven tot goede basisproducten en diensten, zoals betaalbaar voedsel, energie, transport, onderwijs, mobiele betaaldiensten of spaarproducten.

Els Boerhof, managing partner van Goodwell: “De fundamenten onder de Afrikaanse economie worden steeds steviger dankzij een snelgroeiende, ambitieuze jonge bevolking en snelle uitbreiding van de digitale infrastructuur. Innovatieve bedrijven kunnen daardoor ook de grote groepen consumenten kunnen bereiken die nu geen toegang hebben tot goede basisproducten. Wij kijken meer dan ooit met optimisme naar de kansen voor deze inclusieve, snelgroeiende bedrijven in Afrika, zeker nu ondernemingen in andere markten en sectoren het niet makkelijk hebben. De afgelopen jaren hebben nogmaals bewezen dat deze bedrijven juist in turbulente tijden grote sociale impact hebben en het financieel ook goed doen.”

De investering van Invest International past bij haar missie om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen met financiering om kansen in groeimarkten als Afrika te vergroten en bij te dragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Eelco Benink, Head of Equity van Invest International: “De VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling halen we alleen door samen te investeren. We kijken uit naar een samenwerking met Goodwell is lokaal sterk vertegenwoordigd in Afrika en partnership vergroot ons bereik in opkomende markten en koppelt deze rechtstreeks aan groeikansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in agri-food en andere sectoren.”

Goodwell Investment en haar Nigeriaanse artner Alitheia Capital, samen goed voor ruim twintig jaar ervaring in impact investeren, richten zich nu op de groei van het portfolio van uMunthu II naar zo’n 30 tot 35 investeringen. Naast het vergroten van de kring van investeerders met nieuwe family offices en institutionele investeerders die de kansen van Afrika omarmen.

Lees ook: Afrika als groeimarkt voor private equity: een continent met een wereld te winnen
 

Gerelateerde artikelen