Intertrust Group: ‘Aantrekkelijke dynamiek’

Intertrust Group is een bekende naam: het bedrijf is de grootste fund & corporate service provider van Nederland en verleent wereldwijd juridische, financiële, escrow en gelieerde diensten aan multinationals, vermogende individuen, vastgoedfondsen, banken, private equity-firma's en andere instellingen. Het bedrijf wordt vooral gezien als een beheerder van vennootschappen, terwijl de diensten die Intertrust verleent veel gevarieerder zijn dan dat. "Dat maakt het ook juist zo boeiend om hier te werken."

Breed georiënteerd

Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren z'n dienstenpakket enorm uitgebreid. Intertrust is van oudsher een gevestigde naam in het opzetten en administreren van vennootschappen in grensoverschrijdende structuren voor multinationals. In toenemende mate is Intertrust zich wereldwijd gaan richten op aanverwante activiteiten, zoals het leveren van administratieve diensten aan beleggingsfondsen, securitisaties en overige structured finance transacties. Mede via overnames van bedrijven in aanpalende sectoren en in andere landen is Intertrust uitgegroeid tot een breed georiënteerde financiële dienstverlener. 

Zo nam het bedrijf vorig jaar de escrow divisie over van ABN AMRO, waaardoor het in één klap de grootste partij op het gebied van – bij fusies en overnames veelgebruikte – escrow-rekeningen in Europa werd. Helemaal ingrijpend was de aankoop van Viteos, een technologisch geavanceerd Amerikaans-Indiaas bedrijf dat schaduw accounting, back- en mid-officediensten verleent aan hedge fondsen en daarbij ook zelf ontwikkelde software inzet.

Jong, ambitieus en ondernemend

Al met al is Intertrust Group een gevarieerd en dynamisch bedrijf om voor te werken, zeggen Maarten Brinkmann en Puishan Kwok, beiden senior company lawyer binnen respectievelijk het Funds Services Team en de afdeling Capital Markets. Zij zijn daar zelf het levende bewijs van: ze zijn allebei jong, ambitieus en ondernemend.

Maarten Brinkmann – sinds 2016 werkzaam bij Intertrust – prijst de veelzijdigheid van zijn werk: "Je bent gedurende de hele levenscyclus van een investering actief voor de client, doorgaans vanaf de oprichting tot een uiteindelijke verkoop. Daarbij bedienen wij een breed scala aan cliënten van Small & Mid-Cap tot de grootste investeringsfondsen uit de PEI 300 top 50, allen met zeer uiteenlopende investeringen. Dit gaat vaak in nauwe samenwerking met meerdere stakeholders waaronder notarissen, advocaten, fiscalisten, adviseurs, fondsmanagers en uiteraard de cliënt zelf. 

Door het multidimensionale karakter van investeringen met name in de private equity/ real estate worden onze cliënten geconfronteerd met verschillende rapportageverplichtingen, valuta’s en fiscale en regelgevende voorwaarden op fonds-, houdster- en portfolioniveau voor hun wereldwijde investeringen. Deze moeten allemaal beheerd en geadministreerd worden. Doordat binnen ons Fund Services Team de afdelingen Private Equity en Debt Fund Services, Real Estate Services en Fund Admin vallen, is het mogelijk op al deze niveaus onze diensten te verlenen waardoor je binnen een investeringsstructuur op meerdere niveaus en terreinen werkzaam bent voor een client vanaf het fonds tot de portfolio entiteit.  Dit zorgt voor een leuke dynamiek en diversiteit in onze dagelijkse werkzaamheden." 

Daarbij heeft Intertrust groot ingezet op innovatie en digitalisering. “Dit vergroot de operationele efficiëntie waarmee de toegevoegde waarde van onze diensten voor onze cliënten ook wordt vergroot.”  

Volop variatie

Die variatie in het werken bij Intertrust is ook wat Puishan Kwok boeit. Kwok – sinds 2016 werkzaam bij Intertrust – houdt zich hoofdzakelijk bezig met de ondersteunende juridische activiteiten rondom het opzetten en beheren van vennootschappen voor securitisaties en structured finance transacties voor banken, hypotheekverstrekkers en andere financiële instellingen in zowel Nederland als daarbuiten, zodat die geld kunnen aantrekken en daarmee bijvoorbeeld weer nieuwe leningen kunnen financieren. “Als toonaangevende dienstverlener op het gebied van capital markets transacties hebben wij niet alleen een sterke trackrecord opgebouwd, maar zijn wij ook constant bezig met het verbeteren en uitbreiden van onze diensten. Wij zijn ervaren in het vertegenwoordigen van de zogenaamde special purpose vehicles, security trustees of zekerheidsagenten en erg goed uitgerust om ten behoeve van investeerders in onze transacties rapporten op te stellen over de performance van de assets. We kunnen onze cliënten dus in meerdere rollen, als een spil in de transactie, enorm ontlasten. Het werk is daardoor heel gevarieerd.”

Werk dat vanwege de vele juridische ins en outs al enorm afwisselend is en dat in de afgelopen jaren aan dynamiek heeft gewonnen door alle veranderingen in wet- en regelgeving. Sinds de financiële crisis van 2008 wordt nog altijd nadruk gelegd op regulering ten behoeve van de stabiliteit van het Nederlands of Europees financieel stelsel. Vooral de eisen aan de transacties zelf en de rapportages hieromtrent zijn flink aangescherpt. “Het is van belang altijd op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in de markt. Wij hebben eenmaal vaak brede betrokkenheid bij transacties en moeten zorgen dat deze en de rapportages van onze vennootschappen voldoen aan de normen die voortvloeien uit de praktijk en de nieuwste regelgeving, zoals laatst nog afgevaardigd door de European Securities and Markets Authority (ESMA).” 

Maar soms is iets zo nieuw, dat men de implementatie en uitvoering daarvan nog moet uitvinden. Zo is Intertrust bijvoorbeeld betrokken geweest bij de consultaties en overleggen die tussen belangrijke spelers in de Nederlandse markt hebben plaatsgevonden naar aanleiding van de Europese Securitisatie Verordening. “Met onze brede kennis en ervaring in de praktijk van capital markets transacties en een groot team van juristen en financials zijn wij goed in staat om dan als sparringpartner voor onze cliënten en adviseurs op te treden. Het is een dynamisch en interdisciplinair speelveld, iets wat nooit op mijn pad zou zijn gekomen als ik was begonnen als gespecialiseerde jurist."

Intertrust Group verleent wereldwijd juridische, financiële, escrow en trust diensten aan multinationals, fondsen, vermogende individuen en financiële instituten op de kapitaalmarkten. Ga voor meer informatie over Intertrust Group naar de website: www.intertrustgroup.com

Gerelateerde artikelen