5 internationale topdeals in Q1, 2021

Het eerste kwartaal in M&A zit erop. Deze 5 internationale deals zetten volgens de M&A Community de toon.

1. Shell koopt ubitricity
Royal Dutch Shell neemt de eigenaar van het grootste netwerk van laadpalen voor elektrische voertuigen in het Verenigd Koninkrijk over. 

Het van oorsprong Duitse ubitricity bezit 2.700 laadplekken in het Verenigd Koninkrijk, die meestal zijn ingebouwd in bijvoorbeeld lantaarnpalen. Ubitricity is ook actief in onder meer Duitsland en Frankrijk. Markttoezichthouders moeten zich nog wel uitspreken over de transactie. Als dat gebeurd is, kan de overname waarschijnlijk later dit jaar worden afgerond.

Met deze overname kan Shell, de nummer één mobiliteitsretailer ter wereld, uitbreiden naar de markt voor het opladen van elektrische auto's op straat. Het concern heeft zich ten doel gesteld uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te werken.

Voor ubitricity verzekert deze transactie een sterk strategisch partnerschap, waardoor ubitricity het best gepositioneerd is om de volgende fase van haar groeistrategie te versnellen.

Drake Star Partners is opgetreden als de exclusieve financiële adviseur van de aandeelhouders van ubitricity bij de verkoop aan Shell. Deze transactie is de zevende opeenvolgende deal binnen het snelgroeiende ecosysteem voor het opladen van elektronische voertuigen, geleid door het Drake Star Mobility and Energy Transition-team in Amsterdam. 

Over deze deal zegt Frank Verbeek, Managing Partner en hoofd van het Global Mobility and Energy Transition-team bij Drake Star Partners Amsterdam: “We zien eens te meer het bewijs dat gedurfd ondernemerschap wordt beloond met toegevoegde waarde voor alle belanghebbenden. Met Shell bereikt ubitricity een hoger niveau, en bewezen innovatie zal zijn voordelen op een nog grotere schaal laten zien; daarom geloven we in het sluiten van deals met alleen winnaars.”

Omvang deal
Hoeveel Shell voor ubitricity betaalt, is niet bekendgemaakt.

Betrokken adviseurs

Royal Dutch Shell
PwC: M&A Advisory
PwC: Tax Advisory
PwC: Financial Due Diligence

Aandeelhouders ubitricity
Improved Corporate Finance / Drake Star Partners: M&A Advisory
Gleiss Lutz: Legal Advisory Corporate M&A
Ansarada: Dataroom Support

2. Target Global, Keen Ventures Partners en Simply Fresh investeren in Crisp
De Nederlandse online supermarkt Crisp heeft kapitaal opgehaald om verder te groeien. Met de nieuwe investeringen wil Crisp onder meer zijn elektrische wagenpark uitbreiden en het assortiment vergroten.  

Target Global,een Duits durfkapitaalbedrijf dat zich richt op snelgroeiende technologiebedrijven, trad op als de hoofdinvesteerder in deze transactie. Daarnaast investeerden Keen Ventures Partners, een Nederlandse venture capital firma, en Simply Fresh Investments, een Belgische venture capital firma, in deze ronde als co-investeerders. Tot de investeerders behoren de de oprichters van betalingsverwerker Adyen en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.

Crisp bestaat sinds november 2018 en richt zich met zijn app vooral op vers eten. Het assortiment bestaat uit producten afkomstig van meer dan 650 boeren, kwekers en andere producenten. Vorig jaar groeide Crisp ruim zeven keer in omzet. Inmiddels heeft de onderneming, die bezorgt in heel Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden, meer dan vijfhonderd werknemers in dienst. Meer dan 85 procent van de omzet komt van terugkerende klanten en sinds een jaar is het bedrijf naar eigen zeggen blijvend winstgevend per bestelling.

Omvang deal
In totaal haalde Crisp 30 miljoen euro op. 

Betrokken adviseurs 

Target Global
Van Doorne: Legal Advisory Corporate M&A

Aandeelhouders Crisp
CORP: Legal Advisory Corporate M&A

3. AerCap neemt deel GE Capital Aviation Services over
AerCap, een in Ierland gevestigde vliegtuigleasemaatschappij, heeft een belang van ongeveer 46 procent genomen in branchegenoot GE Capital Aviation Services. Zo ontstaat een fusiebedrijf dat onder de vlag van AerCap vliegtuigen least aan luchtvaartmaatschappijen.

Het gecombineerde bedrijf wordt marktleider op alle gebieden van luchtvaartleasing, met meer dan 2.000 vliegtuigen in eigendom en beheer, meer dan 900 motoren, meer dan 300 helikopters en ongeveer 300 klanten over de hele wereld. 

Verkoper GE maakt met deze deal verder werk van het afslanken van de onderneming, na een reeks verkopen van bedrijfsonderdelen in de afgelopen jaren om de schuld te verlagen. Het in Amsterdam gevestigde en aan Euronext Amsterdam genoteerde AerCap versterkt zijn marktpositie met het oog op herstel in de luchtvaartsector van de coronapandemie.

Mededingingsspecialisten houden er rekening mee dat AerCap mogelijk nog activiteiten moet afstoten om toestemming te krijgen voor de megatransactie.

“Deze deal onderstreept de de rol van Nederland als het Delaware of Europe”, zegt Christiaan de Brauw,  partner bij Allen & Over, een van de adviseurs van de verkopende aandeelhouders van GE Capital Aviation Services. “Wij zijn een favoriet vestigingsland voor grote internationale ondernemingen met een topholding in Nederland en notering in Amsterdam of bv aan de NYSE zoals AerCap. Die ondernemingen zijn met regelmaat betrokken bij big ticket fusies en overnames zoals hier. De Nederlandse governance van vennootschappen zoals Aercap is voldoende bekend en aantrekkelijk zodat de NV’s in M&A- transacties met aandelen kunnen betalen en de verkoper of fusiepartner aandeelhouder in de Nederlandse vennootschap wordt. Daarbij kan de governance meestal worden ingericht zoals gewenst door partijen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een one-tier of een two tier board of een op maat gemaakt benoemingsrechten van vertegenwoordigers in de one-tier board of RvC, zoals GE en AerCap hebben vastgelegd in een aandeelhoudersovereenkomst.”

Omvang deal
AerCap heeft ruim 30 miljard dollar betaald, waarvan 24 miljard dollar in contanten.

Betrokken adviseurs

AerCap
Citigroup: M&A Advisory
Morgan Stanley: M&A Advisory
NautaDutilh: Tax Advisory
NautaDutilh: Legal Advisory Corporate M&A
Cravath, Swaine & Moore: Legal Advisory Corporate M&A
McCann Fitzgerald: Legal Advisory Corporate M&A

Aandeelhouders GE Capital Aviation Services
Allen & Overy: Legal Advisory Corporate M&A
Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison: Legal Advisory Corporate M&A

4. Investeringsmaatschappij Triton neemt belang van 70 procent in Bergman Clinics
De Zweeds-Duitse investeringsmaatschappij Triton heeft een belang van 70 procent genomen in Bergman Clinics, de keten van private medische klinieken. De oprichtersfamilie Malenstein en investeringsmaatschappij NPM Capital blijven aan boord bij Bergman Clinics en verzilveren een deel van hun investering. Het belang van de familie daalt van 60 naar 20 procent, en NPM gaat van 40 naar 10 procent. 

Bergman Clinics biedt zorg aan patiënten in Nederland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Duitsland en telt zo’n 250 specialisten en 3.000 medewerkers. Gezamenlijk behandelen zij jaarlijks meer dan 300.000 patiënten op gebieden als orthopedie, oogheelkunde, gynaecologie, esthetische geneeskunde, cardiologie, gastro-enterologie en dermatologie. Met de nieuwe aandeelhouder annex investeerder wil Bergman verder groeien. Dat kan op vier manieren: overnames van klinieken, het openen van nieuwe vestigingen, het aantrekken van (groepen) medisch specialisten en het toevoegen van nieuwe activiteiten.

Mogelijk zal Triton Bergman Clinics over enkele jaren naar de beurs brengen. 

Omvang deal
De precieze omvang van deze deal is niet bekend gemaakt. Een jaar geleden meldde persbureau Bloomberg dat (het op dat moment nog aanzienlijk kleinere) Bergman voor zo'n 1 miljard euro te koop zou staan. De precieze overnamesom is onduidelijk, maar volgens een bron in de financiële sector is de waardering door de coronacrisis ongeveer een kwart lager uitgevallen.

Betrokken adviseurs

Triton
Rabobank: M&A Advisory
De Brauw Blackstone Westbroek: Tax Advisory
PwC: Tax Advisory
PwC: Financial Due Diligence
De Brauw Blackstone Westbroek: Legal Advisory Corporate M&A
CMS: Legal Advisory Corporate M&A
Bain & Company: Consultancy

Bergman Clinics
JPMorgan Chase: M&A Advisory

NPM Capital
JPMorgan Chase: M&A Advisory
AXECO: M&A Advisory
Loyens & Loeff: Tax Advisory
Loyens & Loeff: Legal Advisory Corporate M&A
PwC: Tax Advisory
PwC: Financial Due Diligence
Houthoff: Legal Advisory Corporate M&A
BCG: PR Consultancy

5. Philips verkoopt huishoudtak aan Hillhouse Capital
Philips verkoopt zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital. Die betaalt in totaal zo’n 4,4 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel, dat onder meer koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers maakt. 

Philips had de huishoudtak begin vorig jaar in de etalage gezet, omdat die niet meer aansloot bij de belangrijkste activiteiten van het bedrijf. De onderneming richt zich op zorgtechnologie en persoonlijke verzorging. Eerder nam Philips ook al afscheid van de verlichtingstak, die als het losse bedrijf Signify doorging, en stopte het met de productie van zaken als televisies en audio-apparatuur. 

Met Hillhouse Capital als nieuwe eigenaar komen de huishoudelijke apparaten in handen van een kapitaalkrachtige partij. De durfkapitalist investeert onder meer in consumentenelektronica en gezondheidszorg. Zakenblad Forbes schat het vermogen van de Chinese oprichter Zhang Lei op 5,3 miljard dollar (bijna 4,5 miljard euro). Hillhouse beheert een vermogen van meer dan 100 miljard dollar.

Omvang van de deal
Hillhouse Capital betaalt in totaal zo’n 4,4 miljard euro, waarvan 3,7 miljard voor de huishoudtak zelf. De Chinezen betalen in jaarlijkse termijnen daarbovenop in totaal zo’n 700 miljoen euro om de naam Philips de komende 15 jaar te mogen blijven gebruiken. Ook enkele andere merken zoals die van koffiemachinemaker Saeco vallen onder de deal. Die licentieovereenkomst is na afloop van die periode te verlengen.

Betrokken adviseurs

Hillhouse Capital
EY: Tax Advisory 
EY: Financial advisory
Linklaters: Legal Advisory Corporate M&A

Philips
JPMorgan Chase: M&A Advisory 
Goldman Sachs: M&A Advisory
PwC: Tax Advisory 
De Brauw Blackstone Westbroek: Tax Advisory 
Deloitte: Financial Due Diligence
De Brauw Blackstone Westbroek: Legal Advisory Corporate M&A

Gerelateerde artikelen