Internationale overnames krijgen klap door Oekraïne-oorlog

Het wereldwijde M&A-volume daalde in het eerste kwartaal met bijna 30 procent.

De waarde van wereldwijde fusies en overnames daalde 29 procent in het eerste kwartaal van 2022. De totale dealvolumes daalden van bijna anderhalf biljoen dollar (1,43) tot ruim een een biljoen dollar (1,01) in het eerste kwartaal van 2021.

Dat meldt persbureau Reuters, dat zich baseert op gegevens van databedrijf van Dealogic. De oorzaak van de bekoelde M&A-markt is de Russische inval in Oekraïne, die het hoge tempo waarmee deals vorig jaar werden gesloten flink heeft afgeremd.

Reuters ziet verschillende ontwikkelingen die het aantal deals beïnvloeden. Een aantal grote bedrijven haastte zich om Rusland te verlaten en is nu niet bezig met het financieren van grote buyouts. Tegelijkertijd dringen activistische investeerders aan op verkoop of splitsing van bedrijven om zo meer waarde voor beleggers te creëren nu de waarde van veel bedrijven lager is geworden.

Noord-Amerika was goed voor meer dan de helft van de dealactiviteit in het eerste kwartaal, hoewel de volumes met 28 procent daalden, terwijl de activiteit in Azië-Pacific met 33 procent daalde tot 184,2 miljard dollar. De Europese volumes daalden met een kwart tot 227,67 miljard dollar.

Reuters plaatst wel een kanttekening bij de daling. De recordvolumes van vorig jaar waren zo torenhoog, dat vergelijkingen daarmee niet realistisch zijn, aldus overnamespecialisten die het persbureau sprak. Het aantal fusies en overnames is moeilijk te evenaren. 

"Hoewel deals een beetje moeilijker zijn geworden vanwege de toegenomen volatiliteit en macro-economische zorgen, heeft dat nieuwe activiteiten niet tegengehouden", aldus Stephan Feldgoise van Goldman Sachs. 

"Hoewel we de volumes zien dalen, hebben deals nog steeds een tempo dat erg lijkt op 2016 tot 2019", aldus ook Kevin Brunner van Bank of America.

Belangrijke deals tijdens het kwartaal waren onder meer de overname door Microsoft van 'Call of Duty'-maker Activision Blizzard voor 75 miljard dollar en de Europese telecombedrijven Orange en MasMovil die hun Spaanse activiteiten samenvoegden via een joint venture van 19,6 miljard euro.

Het aantal transacties met een waarde van meer dan tien miljard dollar steeg in het eerste kwartaal naar dertien, eentje meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Omdat schulden nog steeds relatief goedkoop zijn in vergelijking met eerdere jaren, bleven de buyouts van private equity op een gezond niveau, goed voor 204,47 miljard dollar

"Je zal zien dat fusies en overnames van private equity een groter deel van de totale M&A-activiteit blijven uitmaken, aangezien dry powder op recordniveaus blijft", aldus Jim Langston van Cleary Gottlieb Steen & Hamilton.

Dealmaking in de technologiesector bleef vooroplopen, hoewel de totale volumes lager waren dan vorig jaar. Vastgoed was een van de weinige sectoren waar het sluiten van deals aanzienlijk steeg, met volumes die met 47 procent stegen, aangezien werknemers wereldwijd weer terug naar kantoor zijn gegaan, waardoor commercieel vastgoed aantrekkelijker werd voor kopers.

Deals in de gezondheidszorgactiviteit, die doorgaans een groot deel van de deals voor hun rekening nemen zakten met meer dan de helft in. Grote farmaceutische bedrijven volgden een voorzichtiger strategie vanwege de marktvolatiliteit als gevolg van de geopolitieke spanningen.

Overnamespecialisten denken dat bedrijven de komende tijd behoedzaam zijn in het sluiten van grote deals en rekening houden met de impact van dure energie en grondstoffen. Zullen de geopolitieke spanningen weer luwen, dan zal ook de markt voor M&A weer aantrekken, zo voorspellen ze.

Related articles