Insectenkweker Protix vindt nieuwe investeerder

Tyson Foods steekt samen met huidige investeerders 55 miljoen euro in Brabantse Protix. 

De Brabantse insectenkwekerij Protix heeft in de Amerikaanse vleesverwerker Tyson Foods een investeerder gevonden. Dit bedrijf steekt, samen met huidige investeerders, 55 miljoen euro in het bedrijf uit Bergen op Zoom.

Tyson Foods krijgt hiermee een minderheidsbelang in Protix en zal helpen de “wereldwijde expansie” te financieren, maakte de twee bedrijven bekend. Daarnaast zijn Tyson Foods en Protix een samenwerkingsverband aangegaan voor de bouw van een fabriek voor insecteningrediënten in de Verenigde Staten. Daar zullen insecteneiwitten en vetten gemaakt worden die voornamelijk gebruikt gaan worden door bedrijven in huisdierenvoeding, aquacultuur en veehouderij.

In Bergen op Zoom kweekt Protix de zogeheten zwarte soldaatvlieg. Daar wordt duurzaam eiwitmeel en vet van gemaakt. Die ingrediënten worden vervolgens gebruikt voor het maken van varkens-, vissen-, kippen-, honden- en kattenvoer.

Kees Aarts, directeur van Protix, gaf eerder dit jaar aan dat hij over enkele jaren ook insecten wil gaan leveren voor menselijke consumptie. Daarover werden toen al gesprekken gevoerd met voedingsmiddelenfabrikanten. Hij zegt hiervoor al een “heel hoogwaardig ingrediënt” te hebben dat “gezond en veilig” is.

Hoewel veel mensen er van gruwelen, komen voedingsmiddelenfabrikanten steeds vaker met insectenproducten op de markt.

Gerelateerde artikelen