Insectenkweker Protix haalt miljoenen op en kijkt naar beursgang

De Nederlandse insectenkwekerij Protix krijgt een kapitaalversterking van 50 miljoen euro.

Het geld komt van de Franse bank BNP Paribas, vermogensbeheerder Monaco Asset Management en de Luxemburgse durfinvesteerder European Circular Bioeconomy Fund. Er komt vermoedelijk nog een grotere investeringsronde aan en daarna mogelijk een beursgang, melden Protix-bronnen aan het FD.

De vier nieuwe investeerders krijgen in ruil voor hun financiering een belang in de onderneming. De omvang daarvan maakt Protix niet bekend, omdat daaruit een waardering van het bedrijf valt op te maken. "Over waarderingen zeggen we niets", aldus directeur Kees Aarts in een telefonische toelichting. De bestaande aandeelhouders Rabobank, overheidsfonds Invest-NL en het Utrechtse visserij-investeringsfonds Aqua-Spark doen ook mee aan deze ronde.

De totale investering in Protix komt hiermee volgens Aarts op "iets meer dan 120 miljoen euro". Met het nieuwe geld bouwt Protix productielocaties in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Midden- en Oost-Europa. Uitbreiding naar Azië, waaraan Protix enkele jaren geleden dacht, "is nu nog niet aan de orde".

Gerelateerde artikelen