Dan vervang je toch gewoon de CFO?

Hou lijn- en projectwerkzaamheden van de CFO gescheiden na een overname.

Na een overname komen vaak enorme groeiambities en een intensieve buy-and-build strategie in beeld. De verwachtingen zijn hooggespannen en de druk op de organisatie neemt toe. Het komt regelmatig voor dat tijdens deze periode de CFO vervangen wordt, maar is dat altijd wel de beste oplossing?

De veranderende rol van de CFO
De nieuwe fase van de organisatie vereist absoluut nieuwe kennis en kunde, waardoor de rol van de CFO drastisch zal veranderen na een overname. Waar de focus voorheen lag op interne rapportage en operationele efficiency, verschuift deze nu naar het voldoen aan strenge compliance eisen en het leveren van nauwkeurige, tijdige rapportages aan investeerders.

Daarnaast wordt er verwacht dat CFO’s strategisch meedenken over integratieprocessen en het realiseren van synergiën tussen de nieuwverworven bedrijven. Daar bovenop komt bij een overname veel projectmatig werk kijken. Systemen integreren, processen optimaliseren en nieuwe structuren opzetten vergen een andere set vaardigheden dan het reguliere lijnwerk. Projecten vereisen namelijk specifieke focus en expertise in projectmanagement, met een hands-on aanpak die afwijkt van de traditionele financiële leiding.

Scheiding lijn en projectwerkzaamheden
Om het succes van de overname te waarborgen, is het van belang om lijn- en projectwerkzaamheden strikt gescheiden te houden. De continuïteit van de dagelijkse bedrijfsvoering kan namelijk in gevaar komen door verwarring over prioriteiten en toenemende werkdruk.

In dat geval zoekt men de oplossing in het vergroten van de flexibele schil, om tijdelijke projecten vlot te trekken, met zzp’ers en projectmanagers. Wie neemt in dat geval de rol van verbinder op zich om de balans, belangenbeheersing en succes te garanderen?

Om de groei te faciliteren, moeten processen en systemen aanzienlijk worden gewijzigd. De hele infrastructuur moet worden aangepast om de omvang en complexiteit van de nieuwe organisatie te ondersteunen. Dit tijdelijke voordeel van een organisatie in beweging biedt de mogelijkheid om de organisatie doortastend te vernieuwen met toekomstbestendige processen, geavanceerde IT-systemen en het waarborgen van naleving van de regelgeving.

De rapportage-eisen na een overname worden veelal complexer. Investeerders verwachten gedetailleerde inzichten in de financiële gezondheid van het bedrijf, inclusief duidelijke en transparante rapportages over de prestaties van de nieuwe onderdelen. Het voldoen aan deze eisen vereist naast technische kennis, een holistische benadering van de financiële planning en analyse.

En hoe nu verder?
Het is evident dat deze kwaliteiten zelden in één individu verenigd zijn. In plaats van direct te denken aan vervanging, kan het daarom zinvol zijn om de huidige CFO te ondersteunen met aanvullende middelen en expertise. Dit kan de vorm aannemen van extra training, interim ondersteuning of het inschakelen van externe consultants om specifieke uitdagingen aan te pakken. Het doel moet zijn om de CFO te versterken en te positioneren als een centrale figuur in het succes van de buy-and-build strategie. Dit sluit echter niet uit dat vervanging soms noodzakelijk kan zijn. Belangrijk is dan om te zorgen voor een gestructureerde en weloverwogen overgang, waarbij de continuïteit van de bedrijfsvoering gewaarborgd blijft.

Remco Koopman is medeoprichter en managing partner bij Bluefield

Bluefield is partner van de M&A Community

Related articles