INGEN HOUSZ en GP Bullhound sloegen de handen in elkaar op deze avond
In het voormalige Prinsengrachtziekenhuis in Amsterdam vond op donderdag 8 september de GP Bullhound Titans of Tech roundtable plaats. In samenwerking met INGEN HOUSZ presenteerde GP Bullhound haar kwartaalrapport. Een aantal vragen stond centraal. Welke Europese techbedrijven staan aan de top? Welke start-up wordt de nieuwe unicorn of de nieuwe decacorn? Zijn de aanwezige investeerders pessimistisch of optimistisch?
De gastenlijst was compleet: van venture capital investeerders als Accel, Endeit Capital, De Hoge Dennen Capital, Piton Capital, Welt Ventures, Fortino en Finch Capital tot founders van start-ups als Virtuagym, Govin, Sendcloud, ChannelEngine, Orderchamp en Speakap. Waar in het verleden het ziekenhuis voor een levenseinde symbool stond, staat deze avond met investeerders en founders symbool voor de geboorte van nieuwe bedrijven. Immers, start-ups zijn de drijfveer van de Nederlandse economie.
Geen neerwaartse spiraal
Joep Wolfhagen van INGEN HOUSZ opent de presentatie, waarna Javed Huq van GP Bullhound het stokje overneemt. Een korte geschiedenisles over GP Bullhound volgt: opgericht in 1999 als investeringsmaatschappij die ook advies verleent en de founder van het begin tot eind bijstaat. Zo heeft GP Bullhound eerder geïnvesteerd in Revolut en Slack.
Komt er een crash aan? Zitten we nog in een bubbel? Al snel wordt een vergelijking getrokken met het jaartal waarin World Online naar de beurs ging (voor de jonge lezers: begin 2000). De waarderingen van de zogeheten titans (gewaardeerd op meer dan 50 miljard dollar) zijn inmiddels naar het niveau van voor de pandemie gedaald. Echter, in de private markt is er meer dan genoeg activiteit. Immers, er ligt nog genoeg dry powder. De vraag luidt: waar moet het geld in geïnvesteerd worden? De investeerder die daar het antwoord op weet, heeft het gouden ticket in handen.
Vooralsnog zijn de waarderingen van Europese bedrijven hoger. Dat uit zich in de stijging van het aantal unicorns. In 2014 waren er 30 bedrijven die meer dan een miljard dollar waard waren. In 2021 waren dat er 166 en in 2022 bijna het dubbele daarvan: 282. Die stijging zien we ook bij de decacorns (gewaardeerd op meer dan 10 miljard dollar). In 2014 waren er 0 decacorns, terwijl dat acht jaar later er inmiddels 22 zijn. Die stijging sluit niet uit dat er onzekerheid heerst. Investeerders zullen dan ook verder kijken dan alleen maar groeien, groeien en groeien. Winstgevendheid wordt in onzekere tijden nog belangrijker.
Het feest gaat door
Na de presentatie klinkt de muziek harder – het is tijd voor feest. Terwijl ik kombucha drink en pasta met kip eet, ontmoet ik de founders van Voicy. Milan Kokir en Xander Kanon vertellen over de drive – of nog beter gezegd: de honger – om succesvol te zijn als founder. Een metafoor volgt al snel: het bouwen aan een bedrijf verbroedert zoals in de Navy SEALs.
Er is geen reden tot zwartkijkerij – het feest voor het start-up ecosysteem is wellicht pas begonnen in Europa. De founders en investeerders praten met elkaar op deze avond. Er worden ideeën uitgewisseld. Hier en daar wordt er gesproken over samenwerkingen. Dat typeert het start-up ecosysteem: het zij aan zij werken aan het oplossen van problemen.