Top-econoom ING Bank Londen bij CFO & M&A nieuwjaarsbijeenkomst: geen gelukkig nieuwjaar.

Gebrek aan leiderschap, Brexit, gele hesjes. Chief International Economist bij ING Londen, James Knightley, ziet in 2019 veel problemen.

Knightley schetst op de nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari bij Houthoff in Amsterdam de gevaren voor dealmakers, investors en CFO’s. Dat is een week voordat het Britse parlement stemt over de brexit-deal.

Knighley voorspelt geen voorspoedig 2019. Groot-Brittannië is een drama, vindt hij: “Als het parlement deze maand de EU-deal wegstemt, krijgen we te maken met een doomscenario. Ik denk dat premier May het redt, want er is weinig trek in een no-deal. Mensen voelen: ‘This or the next Armageddon.’”
Als May haar deal door het parlement krijgt, breken evengoed jaren van onzekerheid aan. “Ik zie het aan de groeicijfers”, zegt Knightley: “In deze fase van de conjuncturele cyclus heeft Groot-Brittannië doorgaans een groei van 2,5 à 2,8 procent. Dit jaar is dat 1,8 procent. Dat komt door de val van het pond, waardoor de importprijzen stijgen en de koopkracht daalt.”

>> Aanmelden Full Members M&A Community
>> Aanmelden Full Members CFO Community

Lage pond helpt niet

Knightley: "Sommigen zeggen dat een goedkope pond goed is voor de Britse export, omdat het producten goedkoper maakt. Probleem is Groot-Brittannië nauwelijks industriële goederen exporteert. Wel diensten, zoals financiële dienstverlening, maar die zijn minder prijsgevoelig. Die lage pond gaat de Britten dus niet helpen.”
Het minst slechte scenario is een overgangsperiode. Uitstel (“waarschijnlijk”) van de ingangsdatum van 2020 naar 2011 en nog eens tot 2022, ondertussen wellicht een referendum en verkiezingen waarbij de sociaal-democraat Jeremy Corbyn wint, betekent ook voortdurende onzekerheid. Knightley: “Het duurde zeven jaar voordat Canada een deal had met de EU; waarom zou het Groot-Brittannië sneller lukken?”

Gele hesjes

Hij zet ook vraagtekens bij de economische en politieke stabiliteit in continentaal Europa: budgettaire problemen in Italië, premier Macron die de strijd met de gele hesjes verliest, de machtswisseling bij de ECB en Europese Commissie, het aanstaande vertrek van bondskanselier Merkel: “Where is the leadership?”, vraagt Knightley zich af.
Op het eerste oog doen de VS het beter: sterke economische groei, zeer lage werkloosheid, sterke dollar. Er zijn wel twee gevaren volgens Knightley: “Je weet nooit wat Trump gaat doen én ik kijk naar het begrotingstekort. Er is weinig fiscale buffer. Door de belastingverlaging komt er weinig geld binnen bij de overheid – als het ooit minder gaat, ontstaat daardoor snel tekorten. Dat zou kunnen leiden tot een mini-credit-crunch.”
 

Gerelateerde artikelen