ING doet tweede investering in Nederlandse chipsector

Na SMART Photonics stapte de bank nu met 27 miljoen in Nearfield Instruments

ING heeft meegedaan aan twee investeringsrondes van bedrijven uit de Nederlandse chipsector: Nearfield Instruments en SMART Photonics. De investeringen zouden het vertrouwen van de oranjebank in de Nederlandse halfgeleider- en fotonica-industrie bevestigen en het belang van een sterke Europese chipsector onderstrepen, zo meldt Banken.nl.

ING is de enige bank die meedeed in de meest recente investeringsronde van 27 miljoen euro voor Nearfield Instruments. Het bedrijf is een spin-off van TNO en ontwikkelt nieuwe meettechnologie voor de chipsector, die daarmee de processen tussen de allerkleinste halfgeleiders zouden kunnen verbeteren.

“Nearfield Instruments is een scale-up-bedrijf met een unieke positie in de metrologie en inspectie voor halfgeleiderproductie”, aldus Pieter Bosman (Managing Director bij ING Corporate Investments). “Dit wordt alleen maar belangrijker naarmate chips kleiner en complexer worden.”

Het Nederlandse bedrijf heeft volgens ING de potentie om – in een bestaand sterk ecosysteem van Nederlandse fabrikanten die machines maken voor de chipindustrie zoals ASML, ASM International en BESI – uit te groeien tot een nieuwe wereldspeler. “Met deze investering helpen we het bedrijf door een cruciale opschaalfase.”

Het is de tweede investering van de bank in de chipsector dit jaar. Onlangs nam ING al deel aan een investeringsronde van 100 miljoen euro in SMART Photonics, waarbij naast 60 miljoen euro door de overheid nog eens 40 miljoen euro werd geïnvesteerd door een consortium van bestaande en nieuwe investeerders.

Waar Nearfield Instruments zich richt op de verdere verbetering van processen van de allerkleinste chips die steeds complexer worden, richt SMART Photonics zich op de volgende generatie fotonische chips, die toegepast kunnen worden in elektrische en zelfrijdende auto’s of bijvoorbeeld het energieverbruik van datacenters drastisch kunnen verlagen.

ING benadrukt dat de investeringen in zogeheten deep tech-bedrijven in lijn zijn met de Europese Chips act. Hiermee wil Brussel het concurrentievermogen in de halfgeleiderindustrie versterken door de eigen chipindustrie te subsidiëren.

Gerelateerde artikelen