ING adviseert bij meeste deals in H1 2017

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:44
ING, KPMG en CapitalMind hebben bij de meeste meeste deals geadviseerd in het eerste halfjaar van 2017. Dat blijkt uit de M&A Advisory league tables van MenA.nl.

head of m&a Rob van Veldhuizen van ING
>> Zie ook de full page halfjaarupdate League Tables H1 2017 in FD.

De dealmakers uit de Bijlmer zagen M&A-baas Robert Specken vertrekken, maar hebben hebben ook meerdere nieuwe mensen aangetrokken. De veranderingen lijken ING niet te deren, want er worden veel deals gesloten. Met 17 deals heeft het Nederlandse corporate-financeteam – nu onder leiding van Rob van Veldhuizen (foto rechts) – van alle financieel adviseurs de meeste deals begeleidt. De bank is ook de hoogst genoteerde ‘Nederlander’ in de league tables gesorteerd op dealwaarde. De nummer één van 2016 – KPMG – staat met 12 deals op plaats twee en CapitalMind met 9 deals op drie. Usual suspects ABN AMRO, Deloitte en PwC vallen buiten de top 10. 

Ideaal exit moment 
Head of M&A Rob van Veldhuizen was dit halfjaar verantwoordelijk voor de grootste deal van ING: de overname van Q-Park door KKR voor 2,95 miljard euro. Zijn team adviseerde de Amerikaanse investeerder KKR bij de overname. Met in totaal vijf deals is hij ook de ING-er met de meeste deals op zijn naam. Van Veldhuizen ziet een aantrekkelijke markt voor verkopende investeerders en DGA’s: “We zien in onze praktijk op dit moment heel veel M&A-activiteit gedreven door de gunstige economische omstandigheden gecombineerd met extreme liquiditeit van zowel equity als debt. De markt wordt gevoed door de sterke toename van private-equityfondsen. Daarnaast weten internationale strategische kopers de weg naar de Nederlandse overnamemarkt goed te vinden. Een ideaal exitmoment dus voor veel investeerders en DGA's.”

Danny Bosker KPMG
Nummer twee KPMG verzorgde het M&A-advies bij twaalf deals. Head of M&A Danny Bosker is met vier deals de meest productieve dealmaker van KPMG. Daarnaast was hij ook betrokken bij de grootste deal van de corporate-financetak van het kantoor: de overname van Vanderlande door Toyota voor 1,2 miljard euro. 

CapitalMind staat relatief hoog in de league tables. In 2016 eindigde het kantoor op de twaalfde plaats. Nu gaat het recent verhuisde advieskantoor voor het brons. Ze hebben de negen deals netjes verdeeld over de partners. Drie voor Jan Willem Jonkman, drie voor Bart Jonkman en drie voor Ron Belt

Waar zijn Deloitte, PwC en ABN AMRO?
Deloitte en PwC, doorgaans niet vies van een deal, schurken met vijf deals tegen de top 10 aan. Bij ABN AMRO lijkt alles rustig. De bank valt met twee deals ver buiten de top 10, maar dat is wellicht stilte voor de storm. Het kantoor was dit jaar druk met de overnameperikelen rond TMG (maar die deal was aangekondigd in 2016, dus telt niet mee voor dit jaar) en hebben desgevraagd al vier deals getekend die komend kwartaal naar buiten komen. Of dat genoeg is om weer back in the game te komen kunnen we zien in de volgende editie van de MenA.nl league tables. 

 

Voor de samenstelling van de league tables M&A Advisory worden Nederlandse fusies en overnames meegeteld met een dealwaarde van meer dan 5 miljoen euro. Beurstransacties zoals beursgangen zijn uitgesloten. Die worden meegeteld in de league tables ECM Advisory. Zie ook de dealcriteria.

Lees ook:
Zakenbank J.P.Morgan doet grootste deals H1 2017
Lexence meest actieve dealmaker eerste halfjaar 2017
Allen & Overy doet grootste deals eerste halfjaar 2017
Private equity piekt in eerste halfjaar 2017
Waarde overnames keldert in eerste halfjaar van 2017 
 

Gerelateerde artikelen