Inflexion investeert in YER: ‘Oprichter nog niet klaar voor verkoop, maar wil wel verder groeien’
In de komende maand hopen Inflexion en YER tot closing te komen van het aangekondigde minderheidsbelang dat de investeerder neemt in het snelgroeiende internationaal opererende detacheringsbedrijf. ‘Een schoolvoorbeeld van alle aspecten waarvoor de minderheidsdeelname-strategie van Inflexion voor staat’, zo stelt het in Amsterdam gevestigde Benelux-kantoor van de Britse investeerder.
Sander Ruijter, Partner en met zijn team verantwoordelijk voor alle Benelux-investeringen van Inflexion: “YER is een snelgroeiende speler in de Human Capital sector, de oprichter is nog lang niet klaar voor verkoop. Maar willen tegelijkertijd wél hun vleugels verder uitslaan. Nu heeft YER al vestigingen in België en de Verenigde Staten, bedoeling is om straks ook in andere Europese landen, denk bijvoorbeeld aan Duitsland, voet aan de grond te zetten, verder te internationaliseren en te groeien door onder andere M&A. En om dat medemogelijk te maken, zijn wij ingestapt.”
Voor ongeveer 25 procent van de waarde die YER vertegenwoordigt, geschat op zo’n 500 miljoen euro. Het is de tweede transactie van Inflexion in Nederland, in de afgelopen twaalf maanden. In maart 2022 werd de overname bekend van enviolo, marktleider in de ontwikkeling van e-Bike componenten in het topsegment.
Tekenend voor Inflexion; het Buyout Fund voorziet in het verkrijgen van een meerderheidsbelang, het Enterprise Fund steunt Europese Midden- en Kleinbedrijven, het Partnership Capital Fund is er voor minderheidsdeelnemingen. In 2014 was Inflexion de eerste partij in Europa die een investeringsfonds lanceerde, louter gericht op minderheidsbelangen. Schot in de roos, zo blijkt ruim acht jaar later nog steeds.
Niet de druk van een overnameproces
“Wij bieden ondernemingen, onder andere ondernemers en familiebedrijven, de mogelijkheid van die tussenweg”, zegt Sander Ruijter. “Wij stellen instrumenten voor waardecreatie ter beschikking, maar vragen geen controle over bedrijven waarin we voor een minderheid participeren. In het Verenigd Koninkrijk boeken we daarmee al langer succes, en nu dus ook in de Benelux, met YER specifiek in Nederland. Oprichters, eigenaren kunnen in de onderneming blijven, maar beschikken nu wel over kapitaal voor verdere investeringen, overnames, internationalisering. Win-win situatie.”
Waarbij zeker niet over één nacht ijs wordt gegaan. Zo begonnen de inleidende gesprekken tussen YER en Inflexion een jaar geleden al, op initiatief van de investeerder. “Wij volgen partijen, met name in subsegmenten binnen de sectoren Business Services (waaronder dus Human Capital), Healthcare, Industrials, Financial Services, Technology en Consumer”, aldus Ruijter. “Dat zijn vaak lange trajecten. Zo ging het ook met YER. We kennen de Human Capital-branche goed en YER maakte de afgelopen tien jaar een geweldige ontwikkeling door, kan bogen op een succesreis. Dus namen wij het initiatief en zochten contact. Waar het vervolgens om draait, is het winnen van elkaars vertrouwen. Want alleen als dat er van beide zijden is, kun je met zo’n minderheidsbelang succes boeken. Wij zijn in een dergelijk traject niet van de strikte deadlines, het gaat om de lange termijn investering in de relatie. Hoewel we natuurlijk voor het momentum gaan, geeft het rust als er niet die druk van een proces is.”
Onder de streep kunnen eigenaren van bedrijven waar het Partnership Capital Fund van Inflexion – voor meestal rond een kwart tot 50 procent van de waarde – instapt verder groeien en tegelijkertijd hun financiële positie de-risken. Terwijl ze de controle behouden en dus die flexibele financiering en inhoudelijke support krijgen voor internationale expansie.
YER past, zoals Sander Ruijter benadrukt, naadloos in de portfolio van Inflexion. De totale omzet van YER groeide in 2021 met 30 procent ten opzichte van dat jaar ervoor naar 256,8 miljoen euro, het bedrijfsresultaat steeg met 60 procent tot 44 miljoen euro. Eerder investeerde Inflexion al in Human Capital-spelers als Calco, FDM, K2 Partnering Solutions, Red Commerce en Sparta. Na de closing zal in nauwe samenwerking met de oprichter van YER, Jaap Kooijman, en het managementteam onder leiding van CEO Johan Overgaauw, verder worden gewerkt aan de groei van de detacheerder. Zowel organisch, als door het doen van selectieve overnames.
Ontwikkelen van relatie ondernemer en private equity fonds is key
Inflexion zag vorig jaar het aandeel van minderheidsbelangen als percentage van de totale PE-waarde stijgen. Het bedrijf – met 130 professionals die vanuit vestigingen in Londen, Manchester en Amsterdam opereren – werd in 1999 opgericht en kan bogen op meer dan 420 portfolio acquisities, waarmee zo’n 160 landen worden bestreken. Typische investeringsomvang ligt tussen de tien en 450 miljoen euro. Met specifieke teams en toegewijd kapitaal helpt Inflexion bedrijven op het gebied van M&A, internationale expansie, digitalisering, talentontwikkeling, commerciële strategie, duurzaamheid en biedt het portfoliobedrijven toegang tot haar internationale netwerk. Die portfolio-bedrijven kunnen tevens gebruik maken van Inflexion’s kleinere kantoren, ter ondersteuning van het portfolio, in Bangalore, Boston, Sao Paulo en Shanghai voor toegang tot deze en omliggende groeimarkten. Fondsen, geadviseerd door Inflexion PE Partners LLP, hebben ongeveer acht miljard euro in beheer. Op het sinds 2020 door Sander Ruijter geleide Benelux-kantoor van Inflexion werken vijf mensen; deze maand heeft het team versterking gekregen van Investment Director Daan Gankema, afkomstig van Parcom Capital.
Partner Sander Ruijter benadrukt nog eens dat bij minderheidsparticipaties het ontwikkelen van de onderlinge relatie key is. “Het is zaak die overlap te leren kennen, hoe ónze rol daarin kan zijn. Vertrouwen staat, ik zei het al, op nummer 1, dat is hét aspect bij minority investments. Veel investeerders hebben er moeite mee als ze geen controle hebben. Bij ons geldt dat niet; het Inflexion-fundament is gebouwd op vertrouwen, op eensgezindheid over het navigeren op die gezamenlijke koers.”
Ruijter kwam ruim twee jaar geleden naar Inflexion, voor de lancering van het in Amsterdam gevestigde Benelux-kantoor. Eerder werkte hij tien jaar in Londen voor het Benelux Advisory Team van zakenbank Rothschild en vijf jaar in de PE Mid Market voor 3i’s Nederlandse vestiging en voor Gate Invest, mede door hemzelf opgericht.
Waar hij over een jaar met zijn Benelux kantoor wil staan? “Ik stipte het al aan, wij zijn niet van de strikte doelstellingen of harde deadlines voor de groei van ons kantoor in de Benelux”, glimlacht Ruijter. “Met ons team willen we Inflexion verder uitbouwen, we willen op de radar staan bij ondernemers en familiebedrijven in België, Nederland en Luxemburg, we zoeken bedrijven die 1:1 bij ons passen, we vólgen bedrijven voortdurend, er staan er tussen de tien en twintig op ons schaduwlijstje. En, eenmaal aan boord, blijven we tussen de vier en zeven jaar. Wat ik mooi en bijzonder aan Inflexion vind? Er is geen specifieke verhouding tussen ‘gewone’ Private Equity en het nemen van een minderheidsbelang. Die flexibiliteit tussen beide, ook dat is onze meerwaarde.”