Industrieconcern VDL neemt failliete bussenfabriek Van Hool over

Meerderheid Belgische banen verdwijnt na overname van het Belgische Van Hool.

De Nederlandse bussenbouwer VDL neemt samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull de failliete Belgische bussenbouwer Van Hool over.

Het faillissement van Van Hool werd maandag uitgesproken na wekenlang getouwtrek in de familie Van Hool en pogingen tot een doorstart.

Industrieconcern VDL, dat ook stadsbussen bouwt, neemt de touringcarafdeling van Van Hool over.

Schmitz Cargobull, marktleider voor opleggers, gaat verder met het onderdeel van Van Hools fabriek dat zich hierin specialiseert.

Volgens een persbericht van Van Hool zal VDL tussen de 300 en 600 van de huidige werknemers aan het werk willen houden, en Schmitz Cargobull ongeveer 350 mensen. Precieze aantallen worden later bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat deze overname ten koste gaat van een groot aantal van de huidige circa 2500 banen.

FinanciĆ«le details van de overname zijn nog niet bekend. Volgens de Vlaamse vakbonden is het een “donkere en trieste dag voor duizenden gezinnen”. Alle werknemers zullen eerst worden ontslagen. Daarna zal via sollicitaties een deel opnieuw aangenomen worden.

Van Hool werd in 1947 opgericht door Bernard Van Hool en werd toonaangevend, ook internationaal. In het boekjaar 2019 behaalde het bedrijf volgens de eigen website een omzet van 714 miljoen euro en was er een verlies van vijf miljoen euro.

Daarna ging het bergafwaarts, onder meer door corona. In 2021 was de omzet meer dan gehalveerd ten opzichte van 2019. De genadeklap kwam begin januari toen bekend werd dat de Vlaamse overheid 92 nieuwe elektrische bussen voor vervoersmaatschappij De Lijn niet, als gebruikelijk, bij Van Hool bestelde, maar bij een Chinese concurrent BYD.

Dat laatste bedrijf zal de bussen in Hongarije produceren. BYD kon via deze Hongaarse route meedoen aan de Europese aanbesteding en bleek een goedkopere keuze voor de Vlaamse overheid.

(ANP)

Gerelateerde artikelen