Industrieconcern GE splitst zich op in drie aparte bedrijven

Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) gaat zichzelf opsplitsen. Het concern wordt opgedeeld in drie aparte beursgenoteerde bedrijven die zich richten op luchtvaart, gezondheidszorg en energie, zo maakte GE bekend.

De stap volgt volgens het bedrijf op de jarenlange achterblijvende prestaties van de aandelenkoers van het concern. GE ging de afgelopen jaren gebukt onder hoge schulden. Ook kampte GE Renewable Energy, de divisie die onder meer windturbines maakt, jarenlang met structurele verliezen. In oktober liet het concern nog weten dat het langer nodig heeft om deze divisie winstgevend te maken. De totale beurswaarde van GE bedraagt momenteel zo'n 119 miljard dollar, omgerekend ongeveer 103 miljard euro.

GE is van plan om het onderdeel gezondheidszorg begin 2023 op eigen benen te zetten. Die divisie maakt onder meer medische apparatuur. De energietak van het concern, met bijvoorbeeld energiecentrales, zal begin 2024 worden afgesplitst. De kapitaalstructuren van de nieuwe bedrijven zullen op een later tijdstip worden aangekondigd.

"Door drie toonaangevende, wereldwijde beursgenoteerde bedrijven op te richten, kan elk onderdeel profiteren van een grotere focus, een beter afgestemde verdeling van kapitaal en een grotere strategische flexibiliteit om groei op lange termijn en waarde voor onze klanten, investeerders en werknemers te stimuleren", verklaarde GE-topman Larry Culp in een persbericht.

Het luchtvaartbedrijf dat vooral vliegtuigmotoren bouwt, zal na de opdeling verder gaan onder de naam GE en blijft onder leiding staan van Culp.

Gerelateerde artikelen