‘In de mid-market blijft het druk’

Minder deals of voortzetting van de succesvolle jaren? Gert-Jan van der Marel, Partner en Deals leader PwC Nederland, kijkt vooruit.

én ding is zeker; voor M&A wordt 2019 een spannend jaar. Daarvan is Gert-Jan van der Marel, PwC Nederland, overtuigd. “Onvoorziene gebeurtenissen daar gelaten, zijn we bij PwC gematigd optimistisch”, zegt hij.

“We verwachten dat het huidige niveau van het aantal deals nog wel even aanhoudt”, vervolgt de Partner en deals leader PwC Nederland. “De toegang tot kapitaal en beschikbare liquiditeit is zo groot dat dit voorlopig een sterkere invloed heeft dan eventuele economische tegenwind. Ook corporates houden hun gezonde balans en zijn op zoek naar overnames in markten waar schaal ertoe doet en – technologische – disruptie de norm is. Deals als recent de desinvesteringen van AkzoNobel en Unilever zie ik op korte termijn niet zo gauw meer gebeuren. In de Nederlandse mid-market wemelt het daarentegen van de activiteiten, daar zal het druk blijven.”

Omdat ondernemers zien dat het nog goed gaat met de economie, gebruik willen maken van de huidige economische cyclus, van het momentum. En dus bereid zijn hun bedrijf te verkopen.

GENOEG LIQUIDITEIT

“Er is nog veel aanbod en anderzijds is er genoeg liquiditeit, zeker bij de PE-fondsen”, zegt Gert-Jan van der Marel. “Afgelopen jaren werd een goede track record gebouwd qua financiële en operationele performance bij bedrijven , daar is, mede dankzij de economische groei, door ondernemers echt werk verzet. Waardoor ze aantrekkelijk zijn voor M&A. Zo zijn private ondernemingen met een goede track record populair. ‘Moeten we nu toeslaan en verkopen?’ Die vraag speelt nu zeker bij ondernemers.”

Net als andere partners, bankiers en advocaten in de sector, houdt ook Van der Marel rekening met een omslag. Maar of die al in 2019
volgt? “Natuurlijk gaat het een keer gebeuren, minder groei, stilstand of zelfs achteruitgang”, aldus de PwC-partner. ”Maar wie zegt het tijdstip te kunnen voorspellen, is niet realistisch. Want veel hangt van externe factoren af. Komt er een harde Brexit, wat is de invloed van de toenemende sociale onrust in Europa, escaleren de Amerikaans- Chinese handelsbetrekkingen? Al die zaken kunnen roet in het M&A eten gooien.”

GROTERE PRIJSVERSCHILLEN

Dat financiering duurder gaat worden, lijkt waarschijnlijk. “De Europese Centrale Bank is gestopt met het pompen van geld in de economie van de Europese Unie, met het drukken van extra euro’s”, zegt Van der Marel.

“Op zichzelf blijft de rente naar verwachting nog wel even laag, maar door de onzekerheid en volatiliteit in de markten zullen de credit spreads toenemen en zal de financiering van overnames dus wel duurder worden.. Dat zou dan weer tot grotere prijsverschillen tussen vraag en
aanbod kunnen leiden. En daardoor, wellicht, uiteindelijk meer falende deals.”

Gerelateerde artikelen