Impactbeleggen met private equity wint aan populariteit

Impactbeleggen is de laatste jaren steeds meer in trek bij zowel institutionele als private beleggers.

Dat schrijft Achmea Investment Management (AIM) in hun maandelijkse Investment Letter. Bij impactbeleggen wordt naast een financieel rendement ook een maatschappelijk rendement nagestreefd.

Onder private-equitybeleggers neemt de interesse in impactbeleggen sterk toe. Dit wordt veroorzaakt door groeiende vraag naar duurzame en impactvolle beleggingen. De markt voor impactbeleggen groeit de laatste jaren hard. Het Global Impact Investing Network (GIIN) schat de omvang van de wereldwijde impactbeleggingen in 2022 op 1.200 miljard dollar. Een aanzienlijk deel daarvan bestaat uit impactbeleggingen in private equity.

Impact realiseren met private equitybeleggingen 
Private equity leent zich volgens AIM goed voor impactbeleggen (of impact investing). Dit komt door de grote invloed die de private-equitymanager heeft op de bedrijfsvoering van de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Ze kunnen daarop hun stempel drukken en indien nodig een koerswijziging afdwingen.

Ook brengen private equityinvesteerders veel expertise mee die het bedrijf kan helpen bij het realiseren van de gewenste impact. Private-equitymanagers hebben een groot netwerk  met toegang tot financiële instellingen en consultants.

Bij het vaststellen van het incentivepakket van private equitymanagers kan rekening worden gehouden met het behalen van bepaalde impactdoelstellingen. Dit is echter een grote uitdaging doordat er voor de meeste SDG’s nog geen standaarden (KPI’s) zijn voor het objectief meten van de impact van de private-equity-investeringen. In de praktijk wordt hier dan ook terughoudend mee omgegaan.

Private equity is niet gebonden aan bedrijven in een bepaalde sector en kan ingezet worden om een bijdrage te leveren aan een breed spectrum aan Sustainable Development Goals (SDGs). Er zijn echter niet voor ieder thema voldoende aantrekkelijke investeringen te vinden. Private equity wordt daarom vooral ingezet op de thema’s klimaatverandering en duurzame energie, welzijn en gezondheid, circulaire economie, sociale inclusie en voedsel- en waterzekerheid.

Lees ook: ESG & Impact: Zo sturen topinvesteerders op échte waardecreatie
 

Related articles