M&A en de Wet DBA: Hoe bedrijven zich aanpassen aan nieuwe regelgeving

De vier belangrijkste trends in de uitzend-en detacheringssector op een rij en de impact op M&A.

ZZP-wetgeving zorgt voor onduidelijkheid, maar biedt ook kansen voor waardeverhoging. Er is sprake van vier trends op dit gebied:

• De ZZP wetgeving, Wet DBA, hangt als een heet hangijzer boven de uitzendmarkt. Dat geeft uitdagingen, maar levert ook kansen op.

• Als reactie op de nieuwe wetgeving, zie je het ontstaan van nieuwe modellen die detacheringsbureaus gebruiken om ZZP’ers in dienst te nemen.

• Nederlandse bedrijven zijn met name voor Belgische kopers interessant, maar kijken ook naar expansie in het buitenland.

• Na de post-COVID-explosie vlakt de markt af. In de tweede helft van 2025 wordt een stijging in M&A activiteit verwacht.

De uitzend- en detacheringssector is behoorlijk in beweging. Na COVID steeg de vraag naar arbeid, waardoor er voor uitzend- en detacheringsbureaus veel werk was. Daarna ontstond de uitdaging van de arbeidsmarktkrapte. In het jaar 2025 ging de Wet DBA in die schijnzelfstandigheid van ondernemers aanpakt. Dat geeft bij uitzendbureaus uitdagingen, maar creëert ook kansen.

Voor deze uitzendsectoranalyse spreken we met twee experts. Wendy van Luit werkt bij Strategy&, de strategie tak van PwC, waar zij zich al ruim twaalf jaar richt op deals. Zij toetst het bestaansrecht en de groeiplannen van bedrijven door te kijken naar marktontwikkeling, veranderende wetgeving en de ‘right to win’ van het bedrijf daarbinnen. In de M&A markt wordt dit werk ‘Commercial Due Diligence’ genoemd. Zij heeft de laatste jaren veel gekeken naar bedrijven in de bredere HR services sector.

Ook spreken we Sander van ’t Spijker, die zo’n acht jaar werkzaam is bij Oaklins. Als Associate Director is hij betrokken bij de verschillende M&A activiteiten. De HR services is een sector waar hij zich in bevindt.

1. De uitdaging van de ZZP wetgeving
Het belangrijkste thema binnen de uitzendsector is de ZZP-wetgeving. De Wet DBA moet de schijnzelfstandigheid aanpakken. Dit eerste jaar worden er nog geen boetes uitgedeeld, maar dat moet vanaf 2026 veranderen. Hierdoor is de markt in beweging.

Van ’t Spijker hoort veel uit de markt. “Met name in de zorg speelt de wet DBA. Dit raakt vooral ZZP’ers, die nu genoodzaakt zijn in loondienst te gaan. Maar het heeft ook effect in de uitzendmarkt in het algemeen. Er wordt wel een lichte stijging verwacht vanuit de markt doordat ZZP’ers die niet meer zelfstandig kunnen werken, zich aansluiten bij een uitzendbureau.”

Dit is dus een kans voor uitzend- en detacheringsbureaus. Het is voor hen interessanter om mensen in dienst te hebben en die te detacheren door de hogere marge. In de huidige situatie met ZZP’ers krijg je als ’doorlener’ enkel een doorleenvergoeding. “Bij een overname stelt een uitzendbureau (blue collar) dat zij nu extra interessant zijn voor een private equity-partij”, aldus Van Luit. “Want de mensen die zij nu op ZZP-basis hebben, gaan in dienst. Doet meer dan de helft dat, dan gaat hun winst omhoog. De marge op eigen personeel kan immers wel dubbel zo hoog zijn.”

De wet biedt zo een kans. Maar de vraag is hoeveel ZZP’ers die niet voldoen aan de echte definitie van het ondernemerschap er daadwerkelijk in dienst gaan bij het uitzendbureau? “Dat is de onzekerheid die er nu op de markt is, wat een remmende factor voor investeerders kan zijn.”

2. Nieuwe modellen voor ZZP’ers
Door de Wet DBA is er veel aan het veranderen. Zeker in combinatie met de krappe arbeidsmarkt. Dat zorgt voor een andere gedachtegang. Van Luit: “Je ziet zeker een verandering in de IT-sector, waar het met name gaat om hoger opgeleid talent. Om freelancers aan zich te binden, kijken detacheerders naar andere manieren van beloning. Daarbij krijgt de gedetacheerde een deel loon en een deel van zijn of haar vergoeding op basis van de extra inzet en dus verdiensten die hij of zij oplevert. Steeds vaker zie je dit zogenoemde ‘midlance’ model worden toegepast. Daarmee heb je de zekerheid van je basissalaris en je kunt op normale vakanties. Maar als je dan een extra stapje zet, dan verdien je meer. Dat is een propositie dat een deel van de ZZP’ers zal aantrekken”

3. De activiteiten van Nederlandse bedrijven
Binnen de markt zien we twee opvallende trends. De eerste trend speelde voornamelijk in 2023 en 2024. Toen werden verschillende Nederlandse bedrijven opgekocht door bedrijven vanuit België. Van ’t Spijker noemt daarvoor de overname van Pragmatics door het Belgische World of Talents.

Van ’t Spijker ziet tegelijkertijd kansen voor Nederlandse bedrijven. “De grotere spelers kijken naar Europa voor expansie.” Maar volgens Van Luit is het niet eenvoudig om dat zelfstandig te doen. Markten zijn lokaal, bedrijven en werknemers hebben andere voorkeuren. In Nederland komt detacheren van hoogopgeleide veel voor, terwijl in Duitsland nog altijd de gedachte heerst om direct bij een werkgever te gaan werken. Ook Duitse bedrijven zijn minder gewend aan het in dienstnemen van hoogopgeleide gedetacheerden, zij zijn gewend aan het zelf trainen en opleiden van personeel. Ook in Frankrijk is het detacheren van hoogopgeleide nog in ontwikkeling.”

4. De verwachting voor 2025 en verder
De M&A activiteiten in de uitzend- en detacheringssector lijken nu iets te bekoelen. Van Luit stelt daarover dat er vooral veel M&A-activiteit was in 2022 en 2023. “In 2024 heeft de M&A-activiteit een slowdown vertoond. We verwachten dat de activiteit wel weer aantrekt, zeker tegen het tweede helft van dit jaar. Maar dat werd eerder ook gezegd over het begin van dit jaar.”

Het succes in 2022-2023 is terug te leiden tot de COVID-pandemie. Tijdens die periode namen veel bedrijven afscheid van hun personeel. Met het aantrekken van de markt was er weer vraag naar arbeid, maar was men wel voorzichtig. Van Luit: “Zo gingen bedrijven naar uitzenders (blue-collar) of detacheerders (white-collar). We zagen in 2022 door deze elementen een groei van zo’n vijftien procent. Dat is in 2023 iets afgevlakt. En in 2024 is de markt een zelfs licht gedaald. Dat komt enerzijds door een verlaagde vraag en daardoor een hogere bankratio. Het is terug te leiden tot de economie die ietwat naar beneden is gegaan en ook de onzekerheid rondom de ZZP-wetgeving. Ik spreek partijen die met veel ZZP’ers werken en zij zien een ongekend hoge vraaguitval. Door de onzekerheid besluiten partijen, met de overheid als goed voorbeeld op een bijna volledige stop op inhuur.”

Die onzekerheid speelt ook een grote rol in de M&A-activiteit. Van ’t Spijker zegt daarover: “Het helpt niet wanneer het onduidelijk is. De Wet DBA wordt vanaf 2025 gehandhaafd. De markt reageert daarop, maar weet nog niet wat voor effect dat gaat hebben op de cijfers van 2025 en 2026. Ook hoe de wet wordt uitgevoerd, levert vraagtekens op. Dit eerste jaar wordt het nog gedoogd. Dit is zeker iets dat in een M&A proces wordt meegenomen.”

Vijf toonaangevende uitzenddeals in 2024/2025

1. Randstad neemt Zorgwerk over
Dealwaarde: 323 miljoen euro
Eén van de grootste overnames binnen Nederland werd gedaan door Randstad. Zij hebben Zorgwerk overgenomen van private equity-partij NPM Capital. Zorgwerk is een plek waar mensen in de zorg aan elkaar gekoppeld worden. Zo komen professionals terecht bij de partij die daarnaar zoekt. Ook wordt talent hier verder ontwikkeld. Randstad heeft Zorgwerk overgenomen om zo een grotere rol binnen de zorgsector te spelen.

2. HeadFirst Group neemt Impellam Group over
Dealwaarde: 560 miljoen euro
HeadFirst Group heeft dit jaar de Impellam Group overgenomen. HeadFirst Group is een Nederlands bedrijf dat andere bedrijven helpt met het aannemen van extern personeel. Impellam Group is een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk dat oplossingen biedt bij personeelstekorten, talent management verzorgt en meer. Met de overname kan HeadFirst Group doorgroeien in markten als de Verenigde Staten, het Vereningd Koninkrijk, Europe en APAC landen.

3. YER neemt Avantgarde Expert over
Dealwaarde: 50-100 miljoen euro
Het Nederlandse recruitment agency YER heeft het Duitse Avantgarde Experts overgenomen van private equity EMH Partners, dat ook in Duitsland is gevestigd. Avantgarde Experts is een recruitment en staffing agency en houdt zich bezig met sectoren rondom technologie en mobiliteit. Met de overname groeit YER verder binnen de Duitse markt

4. EIFFEL neemt Clafis over
Dealwaarde: Onbekend
EIFFEL is partij voor interim capaciteit en consultancy. Zo zorgen ze ervoor dat bedrijven hun prestaties verbeteren. Ze hebben Clafis overgenomen, een ingenieursbureau. Daarmee kunnen ze op dat gebied ook oplossingen bieden waar klanten mee zitten.

5. World of Talents koopt Venk Professionals
Dealwaarde: Onbekend
Dat de Nederlandse bedrijven interessant zijn voor buitenlandse kopers, laat de overname van Venk Professionals door het Belgische World of Talents zien. Venk Professionals is een detacheerder die professionals verbindt aan uitdagende opdrachten. World of Talents is een internationale HR en consultancy groep, die met deze overname in Nederland verder wil groeien.

Lees ook: Sil Hoeve, CEO van TSG: ‘Toegang tot Zuid-Afrikaans technisch talent door overname NLIST’

Related articles