Oorlog en inflatie na corona. Maar ook groei en kansen.

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:21
Econoom Mathijs Bouman en twee M&A professionals lieten in een webinar op donderdag 17 maart hun licht schijnen op de economie en M&A post-corona.

“Toen we het thema kozen was er in Oekraïne nog niks aan de hand", begon Evelijn Hartvelt (M&A Community Manager), het webinar. “We kunnen in ieder geval weer bij elkaar komen.”  

Tot zover het positieve nieuws. De oorlog in Oekraïne – die nu al tot enorme vernietiging en verlies van vele levens heeft geleid – zal ook een grote impact op de wereldeconomie hebben. Hoe zit dat met M&A? Dat was één van de discussiepunten voor het panel met Willianne van Zandwijk (Managing Partner en Head of Corporate M&A bij NautaDutilh UK) en Arjan Minnigh (Managing Director Retail & Consumer Industry bij ING). 

In het webinar – dat werd gesponsord door Intralinks – gaf eerst econoom Mathijs Bouman zijn visie op de post-corona economie van 2022. 

Wel krimp, geen échte recessie 
In het Westen kunnen we nu spreken van post-corona, maar in Azië helemaal niet, begon Bouman. In China loopt het momenteel weer helemaal uit de klauwen. Wat betreft de economische gevolgen van Rusland-Oekraïne: daar zijn de meningen over verdeeld. Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW) sprak onlangs over langdurige recessie. Volgens Bouman is dat te voorbarig. Hij ziet nog geen reden voor jaren zeventig scenario's als stagflatie. Inflatie is een probleem, maar het is bijzonder lastig te voorspellen hoe zich dat gaat ontwikkelen de komende jaren.  

Zelf denkt hij dat de olie en gasprijzen, die enorm over de kop zijn gegaan de laatste tijd, wel kunnen leiden tot één of twee kwartalen van krimp. Dat ziet de econoom echter niet als recessie. “Bij een recessie heb je het echt over een groot verlies van werkgelegenheid, afnemende investeringen en algehele economische malaise. Zover is het nog niet.” 

Wel is er historisch gezien een duidelijke co-relatie tussen piekende olieprijzen en recessies, dus wat dat betreft… Maar er zijn ook redenen om positief te zijn: “De economie is veel minder hard getroffen door corona dan verwacht. We hebben zelfs goed gepresteerd ten opzichte van andere Europese economieën en de nodige verloren groei alweer ingehaald. Ook de extreem lage werkloosheid is een bron van optimisme. De werkloosheid is zelfs lager dan het aantal vacatures. Dat is uniek.” 

De enorme schaarste aan talent is iets wat M&A-professionals volgens Bouman moeten meenemen in hun waarderingen. Hoe goed is een target in het aantrekken en vasthouden van talent? Dat is steeds meer een bepalende factor voor succes. “Zet HR in de board", stelde Bouman voor. “Dan gooi je sales er maar uit. Sales is makkelijk nu.” 

Andere economische trends 
Tijdens corona zijn we geswitcht van goederen naar diensten. “Een tondeuse in plaats van een bezoekje aan de kapper", noemde Bouman als voorbeeld. Hij verwacht nu dat de omgekeerde trend gaat plaatsvinden: “Van supermarkt naar restaurant, van auto naar trein, van Netflix naar de bioscoop en van binnenlandse naar buitenlandse vakanties.” Daarbij neemt de consument de rol van de overheid weer over als aanjager van economische groei.  

De door corona veroorzaakte supply chain problemen zijn nog lang niet voorbij, verwacht de econoom, en de oorlog aan Oekraïne maakt het nog erger. “Het Chinese Belt & Road initiatief – de nieuwe zijderoute – loopt voor een behoorlijk deel door Rusland: dit plan valt nu in duigen.” 

Kansen ziet Bouman onder meer in klimaat en energie op consumentenniveau. “Denk aan isolatie, warmtepompen en dergelijke.” Ook op het gebied van batterijen valt er voor investeerders veel te halen. Daar ziet hij een ‘oorlog’ ontstaan tussen bestaande partijen en nieuwe merken.  

Schaarste mensen grootste belemmering voor groei   
“Precies twee jaar geleden zagen we de schokeffecten door de eerste coronagolf", aldus Arjan Minnigh. “En nu zien we een schokgolf door de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne.” Faillissementen zijn lange tijd uitgebleven door de overheidssteun. Minnigh ziet dat die steun door retailers initieel als zeer doelmatig is gezien maar dat uiteindelijk ook heel wat bedrijven niet aan de voorwaarden voldeden en de steun zullen moeten terugbetalen. En dat geldt ook voor de uitgestelde belastingen. Het is interessant om te zien dat er nu al veel retailers zijn die die schulden al weer hebben afbetaald. Dat onderscheidt de gezonde toekomstbestendige bedrijven van die die het wellicht wel eens lastig kunnen gaan krijgen. Dit ziet Bouman ook wel gebeuren: “De overheidssteun heeft geleid tot flinke concurrentieverstoring en veel bedrijven zijn nu overladen met schulden.” In 2022 zal er naar zijn verwachting flink aan de boom worden geschud.  

Voor specifiek de retail voorziet Willianne van Zandwijk nog een ander issue. Consumenten hebben door corona noodgedwongen versneld de stap naar online gezet. Dit winkelgedrag blijft. “Voor veel bedrijven is dit nog complex. Ik denk dat een aantal retailbedrijven het hier erg lastig mee gaat krijgen.” 

Over de impact op M&A zijn de experts – ondanks de oorlog – behoorlijk positief. Er is immers nog enorm veel kapitaal beschikbaar. “Te veel", stelde Mathijs. “Dat blijkt uit die belachelijke SPACs. ‘We hebben geen bedrijf, maar geef ons toch maar je geld, dan gaan we er wel één kopen!’” 

Zou de debt market nog een belemmering voor de groei kunnen betekenen? “In het begin van de coronapandemie haperde die even, maar dat herstelde zich snel weer", aldus Van Zandwijk. “PE-fondsen kunnen nog steeds de nodige leverage krijgen voor hun deals.” 

Wat wel een barrière kan opleveren is het eerder door Bouman aangehaalde probleem van het gebrek aan mensen. Willianne van Zandwijk: “Je hebt mensen nodig om te kunnen groeien. Dat geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor onze sector zelf. Je kunt nog zulke mooie businessplannen hebben, maar als er veel mensen nodig zijn is het niet realistisch; waar ga je ze vandaan halen?”   

Arjan Minnigh: “Op alle vlakken, op alle niveaus is dit een probleem. Er is schaarste across the board'. (tegen Mathijs): goed dat je dat zichtbaar maakte. HR wordt nog niet zo hoog gewaardeerd in veel bedrijven.” 

Bekijk hier de agenda voor aankomende M&A-events in 2022. 

Gerelateerde artikelen