IHC heeft een koper voor dochter IQIP

De deal kan de scheepbouwer schuldenvrij maken.

Scheepsbouwer IHC heeft de verkoop van IQIP nagenoeg rond, een dochterbedrijf voor funderingen voor de offshore-industrie. Met banken, de overheid en de beoogde koper is een akkoord op hoofdlijnen gesloten. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van het Financieele Dagblad. 

IHC wil nog niet kwijt wie de koper is. In de media gaat de naam van investeerder HAL rond, maar die is nog niet bevestigd. Met de verkoop wil IHC zijn schuldenlast terugdringen. De komende weken wordt de overeenkomst verder uitgewerkt. 

De verkoop van IQIP levert naar verwachting meer op dan de hele schuldenlast van IHC. Dat helpt het bedrijf bij het versterken van de balans, waarmee het ook weer gemakkelijker moet worden om financiering aan te trekken voor de bouw van schepen.

IHC had het de afgelopen jaren zwaar door grote tegenvallers bij de bouw van enkele schepen. In 2020 redden de overheid, banken en een groep bedrijven het maritieme concern van de ondergang met een noodpakket van honderden miljoenen euro's. Het consortium van bedrijven en investeerders, waar HAL ook deel van uitmaakte, beloofde IHC over te nemen. Banken en de overheid zegden leningen en kredietgaranties toe.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen