HSA Lawyers en Allen & Overy zijn de private-equity-advocaten van 2019

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:29
HSA Lawyers en Allen & Overy doen relatief en absoluut de meeste deals voor private equity en venture capital.

[De volledige league tables staan onderaan de tekst]

Een derde van alle Nederlandse deals wordt gefinancierd met private equity (PE) of venture capital (VC). Een beetje investeerder doet op jaarbasis meer dan zes deals. De meest actieve investeerder van afgelopen jaar, Main Capital, was in 2019 goed voor maar liefst vijftien deals. Voor advocaten gespecialiseerd in overnames zijn dat aantrekkelijke klanten.

Enkele kantoren zijn goed gepositioneerd in de investeerdersmarkt, zo blijkt uit data van MenA.nl. We telden alle deals van advocatenkantoren waarbij ze een PE- of VC-partij adviseerden. Alleen kantoren met meer dan tien PE-deals zijn meegenomen in de analyse.

HSA Lawyers is private-equity-specialist

HSA Lawyers, Ingen Housz en Orange Clover doen relatief de meeste PE-deals. HSA Lawyers, voorheen bekend als Haagstate, was betrokken bij 17 deals, waarvan 14 voor PE. Ruim tachtig procent. HSA doet opvallend veel deals voor private-equity-bedrijven Main Capital en Holland Capital. Harm van Efferink (foto rechts), oprichter van HSA Lawyers, kwam in 2006 voor het eerst in contact met Main. “Ik werkte destijds nog voor AKD toen ik een klant adviseerde bij de verkoop van een bedrijf aan Main. Het jaar daarop vroeg Main mij om een deal voor hen te doen en sindsdien – ook na de start van mijn eigen kantoor in 2008 – heb ik veel deals voor Main gedaan. In 2009 heb ik voor het eerst Holland Capital geadviseerd op een transactie.”

Het werken voor PE is anders dan voor strategische partijen, constateert Van Efferink. “Private equity legt de nadruk op andere aspecten. De samenwerking met het management van een bedrijf is meestal veel belangrijker dan voor een strategische koper en dat zie je ook terug in de aandeelhoudersovereenkomst.”

Waar HSA vooral werkt voor PE is de nummer twee Ingen Housz gespecialiseerd in VC. Het kantoor adviseert bij 68 procent van zijn deals een investeerder. De advocaten van Orange Clover hadden bij 65 procent van hun deals een PE- of VC-partij als klant.

Allen & Overy doet meeste PE-deals

Allen & Overy (A&O), deBreij en Loyens & Loeff doen absoluut de meeste PE-deals. A&O is dealkampioen van Nederland en ruim de helft daarvan zijn PE-deals. Daarmee komt het kantoor op 35 PE-deals per jaar. Het kantoor doet onder andere veel deals voor investeerder Bencis Capital Partners.  

Bij nummer twee deBreij heeft private equity met 56 procent een iets groter aandeel in het dealtotaal dan bij Allen & Overy, resulterende in 33 PE-deals. Loyens & Loeff adviseerde net zo vaak een PE-klant als deBreij, maar heeft met 53 procent een lager aandeel PE-deals.

Stibbe noteert grootste PE-waarde

Als je de totale dealwaarde van de PE-deals van de advocatenkantoren optelt, dan rolt Stibbe als nummer één uit de bus. De PE-deals van Stibbe hebben een waarde van ruim 11 miljard euro. Zo adviseerde het kantoor KKR bij de overname van Exact, Investcorp bij de verkoop van SecureLink, Apax bij de overname van Destiny en Avedon bij de verkoop van Olympia. Stibbe adviseerde ook bij de grootste PE-deal van het jaar, de verkoop van GrandVision, maar niet aan de kant van de investeerder. Die rol was weggelegd voor NautaDutilh.

NautaDutilh doet de grootste PE-deal

De verkoop van brillenbedrijf Grandvision door HAL Investments voor 7,13 miljard euro was de grootste PE-deal van 2019. NautaDutilh adviseerde de Rotterdamse investeerder HAL Investments bij de desinvestering. Het dealteam van NautaDutilh stond onder leiding van de Best M&A Lawyer van 2019, Leo Groothuis. De Britse investeerder BC Partners maakt ook gebruik van de diensten van NautaDutilh. Onder andere bij de overname van de Nijmeegse farmaceut Synthon voor meer dan 500 miljoen euro.

 

Gerelateerde artikelen