Hogere prijzen voor kleine en middelgrote bedrijven
Na een daling van een jaar betalen investeerders weer hogere prijzen voor Europese kleine en middelgrote bedrijven. Met name grotere bedrijven werden meer waard. De oorlog in Oekraïne had in maart wel een negatief effect op het aantal fusies en overnames.
Dat blijkt uit de Argos Index® van investeringsfonds Argos Wityu voor niet-beurgenoteerde mkb-ondernemingen in de eurozone, die elk kwartaal verschijnt. De stijging werd gestimuleerd door het sterke herstel van de economie in 2021, de nog altijd gunstige financieringsvoorwaarden en de opleving van het aantal fusies en overnames in het mid-marketsegment in het eerste kwartaal.
Het aantal fusies en overnames in het mid-marketsegment daalde in maart 2022 met een kwart. De waarde ervan nam in maart af met 37 ten opzichte van januari en februari.
Na een scherpe daling in het tweede halfjaar van 2021 gingen de multiples die investeringsfondsen betaalden weer omhoog tot 10,8 x EBITDA. Deze stijging hield verband met de beschikbare hoeveelheid investeringskapitaal en het nog altijd gunstige financiële klimaat, ondanks de stijgende inflatie.
De multiples die bij strategische overnames werden betaald, namen licht toe tot 10,0 x EBITDA. Dit aanhoudend hoge niveau was in lijn met de ontwikkeling op de aandelenmarkten in het eerste kwartaal.
In tegenstelling tot de tendens van de afgelopen twee jaar waren de multiples in het eerste kwartaal van 2022 meer homogeen: zowel de standaardafwijking als het percentage van de multiples nam af. Het aantal transacties met een multiple van meer dan 15 x EBITDA nam flink af naar 15 procent van de geanalyseerde transacties, ofwel het niveau van voor de coronapandemie.
Het aantal fusies en overnames in het mid-marketsegment steeg in het eerste kwartaal van 2022 met 12 procent. De waarde ervan ging met drie procent omhoog. De transacties werden gestimuleerd door de dynamiek in de lower mid-market, de sterke opleving van de economische groei na de coronacrisis, de gunstige financiële situatie en het groeibeleid van grote concerns, waaronder investeringsfondsen.
Deze toename stond in contrast met de afname van 23 procent van het aantal wereldwijde fusies en overnames in het eerste kwartaal. Deze kentering, na een uitzonderlijk 2021, hield verband met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, maar ook met de verslechterde economische en financiële vooruitzichten, zoals inflatie, stijgende energie- en grondstofprijzen, de door de centrale banken aangekondigde verkrapping van het monetaire beleid en de verder ontregelde waardeketens door de coronacrisis in China.