Hoe Sanquin’s Health & Innovation District ondernemerschap binnen life science wil stimuleren

Laatst gewijzigd: 04 juni 2024 10:17
Vorige week werd het Colton-gebouw van het Health & Innovation District (Hid) van Sanquin geopend.

In de afgelopen paar jaar heeft Sanquin gestaag verder gebouwd aan het Hid. Op donderdag 23 mei werd het nieuwe gebouw van het Health & Innovation District (Hid) geopend. Sofyan Mbarki, wethouder van de gemeente Amsterdam, maakte de nieuwe naam bekend: het Colton-gebouw. De naam Colton is een verwijzing naar een van de bloedgroepen. De campus is een broedplaats voor start-ups in de life science-sector worden. De combinatie van werkplekken en laboratoria maakt dat de wereld van wetenschap en ondernemerschap bij elkaar komen.

De Nederlandse life science-industrie
De campus heeft al meerdere members, zoals de bedrijven op het Hid worden genoemd. Rogier van den Braak, de initiator van het Hid, opende met nadruk te leggen op innovatie. ‘’Op het Health & Innovation District hebben we een duidelijke visie: het creëren van een bloeiend ecosysteem voor de Life Sciences-sector. Onze innovatiecampus dient als krachtig centrum van innovatie en verbinding in een maatschappelijke context. We ondersteunen fundamenteel onderzoek, geavanceerde diagnostiek en de ontwikkeling en productie van medicijnen en vaccins. We investeren in infrastructuur en faciliteiten die start-ups en scale-ups de ruimte bieden om te groeien en te innoveren’’, vertelde hij bij aanvang van de opening van het nieuwe gebouw.

Het nieuwe gebouw moet niet alleen een broedplaats zijn voor ondernemers en wetenschappers, maar ook voor meer werkgelegenheid zorgen in de stad. Om die reden waren ook Sofyan Mbarki (wethouder gemeente Amsterdam) en Philip Mol (voorzitter MBO College West) aanwezig. Op termijn wil ROC Amsterdam ook investeren zodat voor de jongeren van Amsterdam werkgelegenheid zal worden gecreëerd in de Life Sciences. ‘’Onze focus op publiek-private samenwerkingen, zoals die met het MBO, zorgt ervoor dat het lokale arbeidspotentieel beter wordt benut. Deze verbinding biedt kansen voor Amsterdam Nieuw-West en inspireert jongeren om een carrière in de zorg en de Life Sciences te overwegen’’, aldus Rogier van den Braak.

Onder meer OLVG Lab BV, Mitsui Chemicals Group, Ensemblate, CimCure B.V., CRCbioscreen B.V., LUMABS BV, AOMB Intellectual Property en Self-screen B.V zijn nu gevestigd in het Colton-gebouw. ‘’Door het creëren van plekken waar ondernemers en investeerders elkaar kunnen ontmoeten, bevorderen we de ontwikkeling van innovatieve ideeën’’, benadrukt Van den Braak.

Max Seignette, medeoprichter van Ensemblate, begeleidt biotech-bedrijven bij het ophalen van financiering, zowel vanuit de private als publieke kant. Hij is ook aanwezig en vertelt meer over het huidige investeringsklimaat in de biotech-sector. Wat valt hem op in het huidige investeringsklimaat? ‘’Over het algemeen valt het op dat financiering ophalen moeilijker is, het duurt langer en investeerders zijn minder happig dan een paar jaar geleden. Aan de andere kant lijkt de markt weer een beetje uit het dal te komen, al is het nu nog te vroeg om echt van herstel te spreken. Door snelle ontwikkelingen lijken start-ups ook steeds vaker een digitale component nodig te hebben om succesvol te zijn. Al zijn er natuurlijk nog steeds genoeg traditionele pharma en hardware investeerders die hier niks van moeten hebben.’’

Gerelateerde artikelen