Het lastigste land om grensoverschrijdende deals in te doen is…
Onlangs verscheen de langverwachte derde editie van het M&A Trendonderzoek Benelux, uitgebracht door M&A en Ansarada.
Lees dit digitale magazine nu gratis en zonder registratie en boost je kennis over o.a. M&A, private equity, waardecreatie, cross-border deals en kunstmatige intelligentie:
• Frankrijk wordt als het meest uitdagende land wordt beschouwd voor cross-border deals.
• Ook het VK en de VS blijken nog wel eens lastig.
• Deals waarbij Duitsland en de Scandinavische partijen zijn betrokken zijn het eenvoudigst.
Frankrijk wordt doorgaans als het meest uitdagende land beschouwd voor cross-border deals. Dat blijkt uit het M&A Trendonderzoek Benelux 2024 / 2025 van M&A en Ansarada. Voor dit onderzoek namen 175 Nederlandse en Belgische M&A-professionals deel aan een online survey en interviewde de redactie van M&A 35 dealmakers live.
Frankrijk: een complex land
Bij grensoverschrijdende fusies en overnames blijkt de ervaring met verschillende landen sterk te variëren, waarbij culturele verschillen een cruciale rol spelen in de complexiteit van transacties. Het verklaart waarom cross-border deals met bedrijven uit Frankrijk vaak zo moeizaam tot stand komen. “Frankrijk is een zeer complex land met moeilijke arbeidswetten, en het is niet altijd ondernemersvriendelijk. Frankrijk leunt meer naar Zuid-Europa, terwijl Vlaanderen en Nederland meer een Noord-Europese of Noord-Duitse, mentaliteit hebben. Frankrijk heeft nog steeds meer een Latijnse aanpak, zoals we in België zeggen”, zegt Hans Swinnen, Partner bij private-equityfirma 3d investors.
Hossein Araghi, Managing Director Benelux bij IT-bedrijf Lyvia Group voegt een interessante nuance toe aan de Franse uitdaging: “We hebben gemerkt dat Frankrijk kan worden verdeeld in twee delen: Parijs en de rest. Parijs is een zeer dure, gesloten gemeenschap, waar waarderingen zijn opgedreven. Het is geconcentreerd in één arrondissement, waar iedereen zakendoet. Echter, buiten Parijs is de markt veel meer verspreid over het land, en je hebt echt lokale toegang nodig. Elke provincie heeft zijn eigen culturele nuances, wat het moeilijker maakt.”
VS en VK: ook lastig
Naast Frankrijk worden ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk soms als uitdagend genoemd, zij het om verschillende redenen.
Tom Snijckers, Partner bij advocatenkantoor Oaklins merkt op: “De Verenigde Staten kunnen lastig zijn vanwege verschillen in rechtssystemen, tijdzones en schaalverschillen.”
Bij deals met bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk lijkt het eerder te gaan om cultuurverschillen. In de woorden van Philippe Craninx, Managing Partner bij fusie- en overnamespecialist Moore Corporate Finance: “Dat is toch een cultuur die verder weg ligt. Het grote verschil zit in het belang van het collectief versus het belang van het individu. Om het zwart-wit te stellen, in de Angelsaksische wereld draait het professioneel vooral om KPI’s en financiële waardering. In onze continentale zakenwereld gaat het minstens evenveel over respect voor de persoon in om het even welke functie. Immateriële waarden zijn bij ons even belangrijk als materiële waarden.”
Duitsland en Scandinavië: Voorspelbaar, vertrouwenwekkend, pragmatisch
Aan de andere kant van het spectrum worden Duitsland en de Scandinavische landen vaak als minst uitdagend beschouwd. Zeker met Duitsers is het prettig zakendoen, zegt Sander Neeteson, Head of Corporate Finance bij de bank ABN AMRO: “De Duitse cultuur is voorspelbaar, ‘afspraak is afspraak’. Deze voorspelbaarheid maakt het dealproces met Duitse partijen efficiënt en transparant, ondanks kleine culturele verschillen.”
Hij is minder te spreken over de Scandinavische landen: “De regio is een ‘gesloten markt’, waar bedrijven de neiging hebben elkaar te bevoordelen. Dit maakt het voor buitenstaanders moeilijk om voet aan de grond te krijgen.” Hij merkt op dat vooral de Denen als scherpe onderhandelaars zijn.
Het is een visie die niet veel experts delen. Marcel Vlaar, Financial Due Diligence Partner bij accountants- en adviesorganisatie RSM roemt de grote ‘culturele match’ tussen Nederlandse en Scandinavische bedrijven. “Transacties met Scandinavische landen stoelen op vertrouwen en pragmatisme en hebben daarmee het laagste afbreukrisico”, denkt Peter Zwijnenburg, Managing Director M&A and Transaction Solutions EMEA bij Aon.
Conclusie
Deals met bedrijven uit sommige landen (Frankrijk voorop) zijn lastiger dan met bedrijven uit andere landen. Dat hangt nauw samen met de cultuur van de betreffende landen. Wil een deal met een bedrijf uit een ‘lastig’ land succesvol zijn, is het bovenal zaak om de culturele verschillen te overbruggen. Het komende hoofdstuk gaat erover hoe dat het beste kan.|