Signalen wijzen op terugkeer van de grote deals

M&A optimisme krijgt meer houvast nu het momentum blijft groeien.

De wereldwijde fusie- en overnamemarkt blijft goed presteren in 2024. Volgens onderzoek van WTW’s Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) behoudt deze sector het positieve momentum dat aan het begin van het jaar werd bereikt. De transacties die in het tweede kwartaal zijn afgerond, presteren beter dan in dezelfde periode vorig jaar.

De data die is verzameld in samenwerking met het M&A Research Centre aan de Bayes Business School, laat zien dat er wereldwijd in het tweede kwartaal van 2024 net zoveel deals zijn afgesloten als in het eerste kwartaal: 166 deals met een waarde van meer dan honderd miljoen dollar. Dit aantal is hoger dan de 130 deals die in dezelfde periode vorig jaar werden gesloten, wat neerkomt op een stijging van 25 procent in volume.

Meer miljardendeals gesloten
In het tweede kwartaal van 2024 zijn er 35 grote deals afgerond, elk met een waarde van meer dan één miljard dollar. Dit markeert de derde opeenvolgende kwartaalstijging, na respectievelijk 34 deals in het eerste kwartaal van 2024 en 32 deals in het kwartaal ervoor. Bovendien zijn er vier megadeals gesloten in het tweede kwartaal van 2024, elk met een waarde van meer dan tien miljard dollar. Tot nu toe dit jaar zijn er in totaal negen megadeals gesloten, vergeleken met slechts drie in de eerste zes maanden van 2023.

Het aandeel van overnames binnen dezelfde sector (intra-sector) is, in de totale fusies en overnames, gestegen in vergelijking met cross-sector overnames. Sinds het begin van 2023 is het aandeel van intra-sector overnames gestegen van 57 procent van het totaal in het eerste kwartaal van 2023 naar 74 procent in het laatste kwartaal. Dit wijst op een trend waarbij verkopers niet-kernactiviteiten afstoten en kopers transacties dichter bij huis zoeken om hun eigen markten te consolideren.

“Het aantal transacties in de eerste helft van 2024 suggereert dat de markt klaar is om de post-pandemische malaise van zich af te schudden en terug te keren naar de niveaus en het dealgedrag van voor de crisis:, zegt Jana Mercereau, Head of Europe M&A Consulting, WTW. “Een stijgend marktvertrouwen dankzij de verwachte renteverlagingen, verbeterde financieringsvoorwaarden, lage volatiliteit en kleiner wordende waarderingsverschillen, zal helpen om de achterstand in deals weg te werken.”

M&A Strategy Forum 2024: ‘Mastering M&A Strategy’
Join us on 10 October at M&A Strategy Forum 2024, hosted by De Brauw Blackstone Westbroek. Explore key strategies and connect with 150 professionals in M&A, Corporate Finance, and Private Equity. Register now for free to advance your expertise.
Gerelateerde artikelen