Herman de Jonge, CEO Unit4 Bedrijfssoftware: ‘Focus op accountant en klant’

"Met onze totaaloplossing voor het accountancykantoor zijn wij koploper in de Benelux", zegt de nieuwe topman van Unit4.

Na ruim twee jaar te zijn weggeweest, is hij terug op het oude nest. Herman de Jonge wil als kersverse CEO zíjn Unit4 Bedrijfssoftware – bedrijfsonderdeel van Unit4 dat de accountancy-, MKB-, financiële intermediairs- en salarismarkt in de Benelux bedient – meer zichtbaar maken.

De energie en werkvreugde stralen van zijn gezicht. Herman de Jonge is klaar voor het gevecht om de toekomst. Want, zo is zijn overtuiging, er gaat veel veranderen. Zijn terugkeer bij Unit4 – hij was daar eerder 28 jaren in dienst – na onder andere bij Axxerion te hebben gewerkt, werd in het bedrijf alom bejubeld. Want De Jonge ís Unit4. 

“Onze kracht is dat we heel dicht op de markt zitten”, zegt hij. “Dat willen we meer uitdragen en daarom gaan we na de zomer het land in. Met een tour waarin we tonen wat we die markt kunnen bieden. Op zes locaties demonstreren we in real time wat we in huis hebben. Dan praten we persoonlijk met al die accountants. Onze 300 medewerkers hebben allemaal die volledige focus op accountancy, administratie, payroll en financieel intermediair. Met onze totaaloplossing voor het accountancykantoor zijn wij koploper in de Benelux.”

Unit4 kondigde kort na het aanstellen van De Jonge – naast de nieuwe CEO kwam er met Sascha Pistora ook een nieuwe CFO – de overname van JSKS Software-ontwikkeling BV aan, leverancier van Fiscaal Gemak. Met die software verwerken jaarlijks zo’n 30.000 professionals 1,7 miljoen belastingaangiftes. Met de acquisitie gaf De Jonge vrijwel onmiddellijk na zijn aanstelling zijn visitekaartje af. “Er waren meer kapers op de software-kust. Maar wij hebben ze allemaal de loef af weten te steken!”

Goud in handen
“Waar de concurrentie zich concentreert op één of twee oplossingen, bieden wij het gehele plaatje”, claimt de nieuwe CEO. “CRM, urenregistratie, financiële administratie en fiscale aangiftes, payroll, jaarrapportages, dashboards, werkprogramma’s. We zetten vol in op het complete accountancyplatform in de cloud waar alle processen van de accountant geïntegreerd zijn. Anderen, ja dat durf ik best te zeggen, kunnen zo’n one stop shop voor de branche niet aanbieden. Wij hebben goud in handen. Goud waarmee we onze klanten gaan ontzorgen.”

Herman de Jonge is met zijn 59 jaar ambitieus als altijd. Op de Accountancy Expo 2019 vorige week was het toverwoord ‘data’ en daarmee schermt de CEO van Unit4 ook. “Het draait allemaal om de juiste data op het juiste moment. Al onze applicaties verzamelen data. Van de 4500 kantoren die wij in de Benelux bedienen, heeft de gemiddelde klant er zo’n zes. Ga maar na hoeveel gegevens er dan vrijkomen. Dankzij ons platform worden alle data van alle processen in dashboards gepresenteerd. Waardoor de accountant haar of zijn klanten snel het beste advies kan geven.”

Dna-verschillen
Na de HEAO voltooide De Jonge zijn AMP aan Insead, de hoog aangeschreven internationale managersopleiding in Fontainebleau. Na een salesfunctie bij Omegon vertrok hij naar Unit4. En nu is hij daar dus weer terug. “Bekende gezichten, nieuwe gezichten. Maar allemaal even enthousiast. Nadat we Fiscaal Gemak hadden overgenomen, droeg iedereen een shirt met ‘Welcome to the family’. Natuurlijk moet je bij een overname dna-verschillen in de gaten houden. Fiscaal Gemak blijft ook ‘gewoon’ in Barendrecht, daar zitten ze immers al sinds de oprichting in 2012. Ze verhuizen niet naar het Unit4-kantoor in Utrecht. Jonge mensen, innovatief, een krachtig team. We koesteren ze, eigenlijk een veel betere omschrijving dan overnemen…”

De cloudoplossing van Fiscaal Gemak maakt gebruik van de modernste technologieën waarmee elk administratie- en accountantskantoor zijn klanten optimaal kan bedienen. Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijke taal worden door gebruikers als kenmerkend genoemd. Met de overname accentueert Unit4 zijn sector focus. Want die klant van nu en straks wil geadviseerd worden en dat kan vooral met data.

Deel van familie
“Toen, nu en straks. Altijd de accountant en zijn klant”, zegt Herman de Jonge. “Die toewijding blijkt ook uit de acquisitie vorige maand van Fiscaal Gemak. We werkten al jaren succesvol samen, maar nu zijn ze dus echt deel van die familie.”

Over zijn eigen team zegt de CEO: “Het voelt als thuiskomen, de dynamiek spat er vanaf, ik heb heel goede mensen om mij heen die me adviseren.” Over zijn dagelijkse werk, nu hij terug is bij Unit4: “Ik ga de boer op, meerdere klantbezoeken per week. Dan hoor je wat kantoren willen, hoe zij ‘ons’ ervaren, wat de ontwikkelingen in de markt zijn, waarmee zíj op hun beurt door klanten worden geconfronteerd.”

Een uitdaging die momenteel erg actueel is, is the war for talent. De krapte op de arbeidsmarkt voor accountants zal nooit helemaal verdwijnen, verwacht Herman de Jonge. “Zelfs als de economie een dip krijgt, en dat zal zo leert de geschiedenis echt wel een keer gebeuren, blijft er schaarste. Want door de oprukkende vergrijzing ontbreekt het ook straks aan genoeg aanstormend talent. Door het bouwen van nog weer efficiëntere software kan de krapte op de arbeidsmarkt in de accountancy worden omzeild. De digitale collega… En ja, ook daarom steken wij voortdurend geld en energie in productontwikkeling.”

Persoonlijk
Naam: Herman de Jonge.
Functie: Chief Executive Officer bij Unit4.
Leeftijd: 59 jaar.N
Woonplaats: Breda.
Gezin: getrouwd met Monique, dochter (22), zoon (20).      
Favoriete serie Netflix: When They See Us.
Hét boek: The Subtle Art of Not Giving a Fuck.
Vakantieland: Italië. 
Auto: BMW 5-serie (“Touring-model, vanwege mijn golftassen…”)

Gerelateerde artikelen