HEMA verkoopt bakkerijen aan broodleverancier van Jumbo

Winkelketen HEMA verkoopt zijn bakkerijen aan BACU, de leverancier van het brood en banket van supermarktketen Jumbo.

De verkoop maakt volgens HEMA deel uit van de strategische focus die de keten aan het aanbrengen is. HEMA denkt dat het slimmer is om zichzelf meer te richten op het verkopen van producten. De aansturing van de bakkerijen zou het beste aan een gespecialiseerd bedrijf overgelaten kunnen worden. Vanuit die gedachte kwam HEMA uit bij BACU, een familiebedrijf dat meer dan een eeuw bestaat en waar al zo'n 550 mensen werken om de supers van Jumbo van brood en gebak te voorzien.

HEMA werd zelf begin dit jaar overgenomen door de familie Van Eerd, tevens de familie achter Jumbo, en investeerder Parcom. Jumbo verstrekte ten tijde van die overname ook nog een krediet van 50 miljoen euro waarbij de bakkerijen als onderpand dienden. Als onderdeel van de deal met BACU wordt deze lening nu afgelost. Maar hoeveel geld er in totaal met de verkoop is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht.

HEMA kondigde onlangs nog aan dat het zijn samenwerking met Jumbo verder wil gaan uitbreiden door ook versproducten van Jumbo te verkopen, bijvoorbeeld verse broodjes. Ook werd bij de presentatie van de nieuwe strategie van HEMA bekend dat de keten honderden winkels een opknapbeurt gaat geven. De eerder dit jaar aangetreden topvrouw Saskia Egas Reparaz vaart duidelijk een andere koers dan haar voorganger Tjeerd Jegen. HEMA heeft afstand genomen van de vele buitenlandse avonturen van de afgelopen jaren en richt zich nu meer op de eigen webshop en vestigingen in enkele Europese kernmarkten, waaronder Nederland, België en Luxemburg.

De HEMA-taarten en bekende tompouces zullen door dezelfde medewerkers gemaakt blijven worden. De bakkerijen blijven als leverancier verbonden aan HEMA. Ook de 250 medewerkers gaan mee naar de nieuwe eigenaar en behouden hun baan.

Gerelateerde artikelen