Helft deals VS leidt tot ruzie over boekhoudkundige inzichten

Spraakverwarring, methoden en terminologie leiden tot misverstanden.

Bijna de helft van de fusies en overnames in de VS mondt uit in boekhoudkundige geschillen van inzicht. Veel van de onenigheid tijdens de onderhandelingen gaat over earn-out regelingen en werkkapitaal.

Dit komt naar voren uit onderzoek van Grant Thornton onder 189 in de VS gevestigde M&A-professionals die afgelopen jaar betrokken waren bij 1300 gesloten deals. Desondanks nam het aantal deals in de VS toe afgelopen jaar, maar die leidden vaker tot strubbelingen tussen kopers en verkopers. Vaak zijn het de financiële topmensen van de koper of de verkoper die op de rem trappen als er onduidelijkheid ontstaat over details van de deal.

Toch komen de partijen er vaak uit, aldus de ondervraagde M&A-professionals. De M&A-specialisten geven aan dat ze conflicten over boekhoudkundige interpretaties voorblijven door vage taal die tot misverstanden kan leiden te vermijden.

De meeste M&A-professionals stellen een deadline voor het aanleveren van informatie over het werkkapitaal. Ruim vier op de tien respondenten zeiden dat ze nieuwe informatie niet accepteren nadat de koper of de verkoper de eindbalans heeft ingediend. Bijna een kwart kiest voor een andere harde sluitingsdatum, terwijl vijftien procent de andere partij de tijd geeft tot de sluitingsdatum van de deal.

M&A-specialisten zijn het niet eens over de beste manier om de waarde van de deal en de evaluatie van het bedrijf te bepalen. Het hanteren van EBITDA is de meest populaire methode voor ruim een derde van de respondenten. Ruim een vijfde gaat puur uit van de bruto-omzet, terwijl een iets kleiner deel een combinatie van beide gebruikt.

Gerelateerde artikelen