Heineken tekent miljardendeal in China

Heineken heeft een eerder al aangekondigde miljardendeal met de grootste bierbrouwer van China nu ook formeel getekend.

De deal met China Resources Beer (CR Beer) kost Heineken in totaal omgerekend ruim 1,9 miljard euro, goed voor een deelneming van 40 procent.

In de praktijk betekent dat dat Heineken zijn bezittingen in China verkoopt aan CR Beer en dat die onder licentie bier van Heineken aan de man brengen via hun wijdvertakte distributienetwerk. Heineken verdient geld via royalties, die het daarna deels weer wil investeren in China. Heineken werkt onder meer in Australië en Canada ook al via zulke licentiedeals.

CR Beer is onder meer de brouwer van Snow, in volume het grootste biermerk ter wereld. Met de overeenkomst krijgt Heineken vooral meer mogelijkheden om zijn eigen merken naar voren te schuiven in de grootste biermarkt ter wereld. Chinezen die wat meer geld te besteden hebben kiezen vaak voor duurdere, buitenlandse zogenoemde premiummerken.

Heineken betaalt 24,4 miljard Hongkong dollar (2,7 miljard euro) voor het belang in CR Beer, dat op zijn beurt voor 464 miljoen euro aan aandelen in Heineken koopt. Dat komt neer op een belang van 0,9 procent. Ook krijgt CR Beer de controle over drie Chinese brouwerijen van Heineken ter waarde van omgerekend 263 miljoen euro.

De deal wordt waarschijnlijk volgend jaar afgerond, na goedkeuring van enkele instanties. De concurrentieslag met de grote bierreuzen van de wereld, met name AB Inbev en Carlsberg, heeft de winsten in China onder druk gezet. Heineken verwacht naast de verkoop van meer premiumbier ook door kosten terug te dringen de winstgevendheid in China te verbeteren. De brouwer moet daar overigens ook concurreren met andere drankproducenten, die er eveneens steeds beter in slagen de weg te vinden naar de beter gevulde Chinese portemonnees.

(ANP)

Gerelateerde artikelen